Business & Finance Τρίτη 6/12/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στην Ευρώπη στη σημερινή συνεδρίαση, παρασυρόμενες από την εξασθένηση του κλάδου υγείας και τεχνολογίας, με τους επενδυτές να εκδηλώνουν ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,6% παρατείνοντας τις απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς η αισιοδοξία για άρση των περιορισμών κατά της Covid-19 στην Κίνα επισκιάστηκε από τις ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων και την πιθανότητα ύφεσης. 

Η ΕΚΤ, η Φέντεραλ Ριζέρβ και η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσουν σχετικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική τους. «Βλέπουμε ξανά τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση να αυξάνονται. Ειδικά με τις μετοχές, βλέπουμε ότι αρκετές επιχειρήσεις έγιναν υπερβολικά αισιόδοξες, όμως το κόστος της κρίσης διαβίωσης έχει αρχίσει τώρα να κατατρώει τη συνολική κατανάλωση», ανέφερε ο Stuart Cole, οικονομολόγος της Equiti Capital. 

O επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές ακόμη για να τιθασσεύσει τις πιέσεις στις τιμές, ακόμη και εάν ο βασικός πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή του. Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα αυξηθούν ξανά, παρότι βρίσκονται κοντά στο “ουδέτερο σημείο”. 

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην τεχνολογία πληροφορικής μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν 1,6%, συνεχίζοντας τις απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση και ασκώντας πιέσεις στο δείκτη STOXX 600. Ο κλάδος υγείας έχει απωλέσει 1,2% της αξίας του, ασκώντας τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη. 

Η μετοχή της Aeroports de Paris βούλιαξε 12,6% από τη στιμή που ο όμιλος που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο του Σκίπολ στο Άμστερνταμ πώλησε το εναπομείναν μερίδιό του στη γαλλική εταιρεία με μεγάλη έκπτωση. 

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,7% της αξίας του, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,6%. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,15% της αξίας του, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,5%.   

 

moneyreview.gr
      
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News