Business & Finance Δευτέρα 5/12/2022, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συγκρατημένες απώλειες με φόντο τα μακροοικονομικά

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συγκρατημένες απώλειες με φόντο τα μακροοικονομικά

Mε πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στην Ευρώπη, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε το Νοέμβριο για πέμπτο διαδοχικό μήνα, παρότι οι ελπίδες για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα στήριξε τις μετοχές εξόρυξης μετάλλων άλλων κλάδων με έκθεση στην Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4%, αφού ολοκλήρωσε την Παρασκευή την έβδομη διαδοχική εβδομάδα κερδών. Οι περισσότεροι από τους κλάδους του STOXX 600 έκλεισαν στο «κόκκινο» με τις ιδιαίτερα ευαίσθητες σε επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές τεχνολογίας και καταναλωτικών αγαθών, όπως Nestle και L’Oreal, να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του STOXX 600. 

«Η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι επιθετική όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώνεται και η οικονομία της περιοχής φαίνεται να βρίσκεται στο χείλος ύφεσης», αναφέρει ο Danni Hewson, αναλυτής της AJ Bell. 

O FTSE 100, που εξαρτάται τα μέγιστα από τον κλάδο πρώτων υλών, ήταν ο μοναδικός που κατέγραψε κέρδη, παρότι περιορισμένα της τάξης του 0,2%, χάρη στην άνοδο του δείκτη εξόρυξης μετάλλων και των χρηματοοικονομικών εταιρειών με έκθεση στην Κίνα, όπως η Prudential. Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηκε 0,6%, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να τρέφουν ελπίδες για αλλαγή πολιτικής στην Κίνα στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε ολόκληρη την χώρα τον προηγούμενο μήνα εν μέσω των αυστηρών περιορισμών κατά της Covid-19.   

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,6% της αξίας του, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,7%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,15%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News