Business & Finance Πέμπτη 1/12/2022, 20:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου

Σε υψηλό περίπου τεσσάρων μηνών έκλεισε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές δέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση το σήμα που έστειλε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για πιο μικρές επιτοκιακές αυξήσεις αλλά και την απόφαση της Κίνας να χαμηλώσει τους τόνους ως προς τα αυστηρά lockdowns κατά του κορωνοϊού. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,9%, στις 443,96 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Αυγούστου. Στη διάρκεια του Νοεμβρίου κατέγραψε άνοδο 6,8%, στην καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιούλιο. 

Οι μετοχές τεχνολογίας προσέφεραν στήριγμα στο δείκτη, με άνοδο 2,9%, με τους συναλλασσομένους να ενθαρρύνονται εν μέρει από την αμερικανική Salesforce η οποία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την κερδοφορία. 

Η ανάκαμψη των μετοχών τεχνολογίας ευνοήθηκε από την αποκλιμάκωση των αμερικανικών αποδόσεων, από τη στιγμή που ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι η Fed θα κατεβάσει την ταχύτητα των επιτοκιακών της αυξήσεων από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου στις 50 από τις 75 μονάδες βάσης. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος ενέργειας ο οποίος υποχώρησε 0,9%, περιορίζοντας τα κέρδη του STOXX 600 αφού αυξήθηκε στις δύο προηγούμενες διαδοχικές συνεδριάσεις εν μέσω αισιοδοξίας για τις προοπτικές ζήτησης από Κίνα. Ενισχύοντας την τάση ανάληψης ρίσκου, η Κίνα αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες χαλάρωση του πρωτοκόλου για την Covid-19, από τη στιγμή που οι έντονες αντιδράσεις των πολιτών ανάγκασαν το Πεκίνο να μετριάσει τη στάση του. 

«Γίνεται σαφές ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ενσωματώνουν τις δηλώσεις Πάουελ, που προκάλεσαν ευφορία στις αγορές και αυτές είναι και η βασική κατευθυντήρια δύναμη για τις σημερινές αγορές», αναφέρει ο Μπερτ Κόλιτζν, οικονομολόγος της ING.

Tην ίδια στιγμή, η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη μετριάστηκε το Νοέμβριο, σύμφωνα με το δείκτη της S&P Global, με τα στοιχεία να είναι λιγότερο επώδυνα απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

 Ο δείκτης Stoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Eυρωζώνης, ενισχύθηκε κατά 0,50%. Από τα επιμέρους ταμπλό,  ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,65%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,23%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε αντίθετα, με πτώση 0,19%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,31% και ο ισπανικός IBEX 35 έμεινε αμετάβλητος στις 8.407,09.

 

moneyreview.gr

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News