Business & Finance Δευτέρα 28/11/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση με «βαρίδι» την Κίνα και την Airbus

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση με «βαρίδι» την Κίνα και την Airbus

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση των διεθνών αγορών στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων στην Κίνα κατά των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού. Πιέσεις άσκησε και η πτώση άνω του 5% της μετοχής της Airbus μετά από δημοσίευμα που θέλει τον ευρωπαϊκό κολοσσό αεροναυπηγικής να καθυστερεί μέρος της παράδοσης αεροσκαφών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,7%, διολισθαίνοντας από το υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας, όταν οι μετοχές εκτινάχθηκαν σε υψηλό άνω των τριών μηνών. 

«Μία εξάπλωση του κορωνοϊού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας καθώς τα προβλήματα της Κίνας θα επεκταθούν γρήγορα και στον υπόλοιπο κόσμο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον πληθωρισμό», αναφέρει ο Μάρκ Χέφελε της UBS Global Wealth Management.  

Oι ευρωπαϊκές μετοχές πετρελαίου υποχώρησαν 1,4% καθώς η τιμή αργού διολίσθησε αρχικά κοντά στα 73 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης από την Κίνα, η οποία είναι ο κορυφαίος εισαγωγός αργού του πλανήτη. Σε πτώση και ο κλάδος αυτοκινήτου και πολυτελών ειδών, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στην Κίνα. 

Ο STOXX 600 παρουσίασε το προηγούμενο πενθήμερο κέρδη για έκτη διαδοχική εβδομάδα, καταγράφοντας από το χαμηλό Σεπτεμβρίου κέρδη 15%, εν μέσω προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της. Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη και τα οποία αναμένεται να δείξουν ελαφρά αποκλιμάκωση από τα ιστορικά υψηλά του Οκτωβρίου. 

Σε πτώση 4,2% βρέθηκε και η μετοχή της Credit Suisse, βουλιάζοντας σε ιστορικό χαμηλό, με το κόστος ασφάλισης του χρέους της έναντι στάσης πληρωμών να αυξάνεται καθώς η τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες εκροές κεφαλαίου και με περισσότερες δικαστικές αγωγές στον ορίζοντα. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 1,1%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,7%, ενώ με μικρότερες απώλειες 0,15% ολοκλήρωσε ο βρετανικός FTSE 100.

Την ίδια ώρα με απώλειες 1,1% έκλεισε στην Ιταλία ο FTSE MIB, ενώ ο IBEX 35 παρέμεινε αμετάβλητος στις 8.323 μονάδες.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News