Business & Finance Παρασκευή 25/11/2022, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 1,7% στην εβδομάδα, παρά τις πιέσεις από το λιανεμπόριο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 1,7% στην εβδομάδα, παρά τις πιέσεις από το λιανεμπόριο

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισαν οι μετοχές στην Ευρώπη, διατηρώντας το θετικό πρόσημο για έκτη διαδοχική εβδομάδα, καθώς οι προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων αντιστάθμισαν το sell off στο real estate με τους ομίλους λιανικής να έχουν πληγεί από τις ανησυχίες για μία υποτονική εορταστική περίοδο όσον αφορά στις καταναλωτικές δαπάνες. 
  
Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται στο δείκτη λιανεμπορίου της Ευρώπης, ο οποίος υποχώρησε 0,6% τη σημερινή Black Friday, που παραδοσιακά ανοίγει την εορταστική σεζόν μέσα ωστόσο σε ένα περιβάλλον που επιδεινώνεται συνεχώς από την κρίση του κόστους διαβίωσης και την αποχή λόγω του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου. Ο δείκτης παρουσιάζει από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των κλάδων του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη STOXX 600 με πτώση 32% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Οι μετοχές του real estate υποχώρησαν 0,9% αφού όμως καθοδήγησαν το ράλι στην χθεσινή συνεδρίαση. Οι βρετανικές μετοχές καθοδήγησαν την πτώση καθώς έρευνα έδειξε ότι η ζήτηση για ενοίκια στη Βρετανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο καθώς οι επίδοξοι αγοραστές πρώτης κατοικίας αναβάλουν τις αγορές. 

Στη συνεδρίαση, ο δείκτης STOXX 600 έκλεισε στάσιμος στις 440,73 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση όμως, ενισχύθηκε 1,7% εν μέσω ενδείξεων ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κατεβάσει ταχύτητα ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις αλλά και καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα αποδεικνύονται πολύ καλύτερα του αναμενομένου για την περίοδο του τρίτου τριμήνου. 

Ο δείκτης παρουσιάζει ράλι άνω του 15% από το χαμηλό που άγγιξε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας ελαφρώς την άνοδο 13% του S&P 500 από τα χαμηλά του Οκτωβρίου. Οι επενδυτές προσπέρασαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ που έδειξαν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της φοβούνται μήπως ο πληθωρισμός γίνει μόνιμος στην οικονομία και κατά συνέπεια υπογράμμισαν την ανάγκη συνέχισης των δυναμικών επιτοκιακών αυξήσεων. 
  
Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία βοήθησαν στη σταθεροποίηση της αγοράς από τη στιγμή που έδειξαν ότι το γερμανική ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου στο τρίτο τρίμηνο, χάρη στις καταναλωτικές δαπάνες. 

Μεταξύ των μεμονωμένων μετοχών, αυτή της Credit Suisse υποχώρησε 6,6% σε ιστορικό χαμηλό εν όψει των σχεδίων της για αύξηση κεφαλαίου. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε οριακά, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,8%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,27%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημείωσε άνοδο 0,34%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε οριακές απώλειες 0,05%, παρά τα θετικά στοιχεία για την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη που ανακοινώθηκαν σήμερα.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News