Business & Finance Τετάρτη 30/11/2022, 20:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 6,8% ο Νοέμβριος – Η καλύτερη μηνιαία επίδοση 5 μηνών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 6,8% ο Νοέμβριος – Η καλύτερη μηνιαία επίδοση 5 μηνών

Με άνοδο έκλεισε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 στη σημερινή συνεδρίαση, κλείνοντας ταυτόχρονα και το Νοέμβριο με κέρδη για δεύτερο διαδοχικό μήνα εν μέσω προσδοκιών για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα και επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από Φέντεραλ Ριζέρβ και ΕΚΤ. 

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,6% ολοκληρώνοντας το μήνα με κέρδη 6,8%, στην καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιούλιο. Το μεγαλύτερο στήριγμα στη σημερινή συνεδρίαση προσέφερε ο κλάδος πολυτελών ειδών που είναι τα μέγιστα εκτεθειμένος στην Κίνα, ενώ ακολουθεί ο κλάδος αυτοκινήτου και εμπορευμάτων. 

Οι πολυπληθείς πόλεις Γκουνγκζού και Τσονγκινγκ ανακοίνωσαν χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σήμερα Τετάρτη μετά από το κύμα των διαδηλώσεων που σάρωσαν ολόκληρη την Κίνα. Ωστόσο, με τον αριθμό των κρουσμάτων Covid-19 να παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ σε ολόκληρη την χώρα, οι ενδείξεις για μία ουσιαστική αλλαγή πολιτικής του μηδενικού Covid είναι ελάχιστες. 

Ωστόσο, τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο αποσυμφορήθηκε στο 10%, χαμηλότερα από το 10,6% του Οκτωβρίου και το 10,4% που προέβλεπαν αναλυτές, έκαναν τους συναλλασσομένους να στοιχηματίζουν τώρα σε μία επιτοκιακή αύξηση των 50 αντί 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Δεκεμβρίου.  

Από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου, ο δείκτης STOXX 600 έχει ενισχυθεί περίπου 15% εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα προχωρήσει σε μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις εν μέσω ενδείξεων αποθάρμανσης του πληθωρισμού. Η Citigroup προβλέπει ότι η Ευρωζώνη και η Βρετανία θα διολισθήσουν σε ύφεση έως τα τέλη του έτους και προβλέπουν συρρίκνωση 0,4% και 1,5% αντίστοιχα για το επόμενο έτος.  

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 0,3%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που τερμάτισε με άνοδο 0,4%. Κέρδη 0,4% σημείωσε και ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ ο ισπανικός IBEX παρέμεινε αμετάβλητος στις 8.363 μονάδες.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News