Business & Finance Τρίτη 29/11/2022, 20:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτό κλίμα – Πιέσεις από τεχνολογία και χημικά

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτό κλίμα – Πιέσεις από τεχνολογία και χημικά

Μεικτό ήταν το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση με τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 να κλείνει με πτώση υπό την πίεση του κλάδου τεχνολογίας και χημικών που αντιστάθμισε το ράλι των μετοχών στον κλάδο εμπορευμάτων εν μέσω προσδοκιών ότι το Πεκίνο μπορεί να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα μετά τις γενικευμένες διαδηλώσεις. 

Ο STOXX 600 έκλεισε την ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση με απώλειες μόλις 0,1%, αφού αρχικά κατέγραφε κέρδη 0,53%. 

Η Κίνα διαμήνυσε ότι θα επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 για τους ηλικιωμένους με κορυφαίο υγειονομικό αξιωματούχο να αναφέρει ότι οι δημόσιες διαμαρτυρίες για τα περιοριστικά μέτρα της χώρας απορρέουν από τον υπερβολικό ζήλο εφαρμογής των μέτρων και όχι από τα ίδια τα μέτρα. 

Ο ευρωπαϊκός κλάδος εξόρυξης μετάλλων και πετρελαίου ενισχύθηκε 2,7% και 1,8% αντίστοιχα, ακολουθώντας τις τιμές μετάλλων και αργού, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας και χημικών υποχώρησαν 1,2% και 1,7% αντίστοιχα. 

Το ράλι των μετοχών που συνδέονται με τα εμπορεύματα και των τραπεζών βοήθησε επίσης το δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να ξεπεράσει σε επίδοση το Παρίσι και την Φρανκφούρτη. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,2%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,06%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,5%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01%. 

Οι επενδυτές εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικοί ενόψει των ιδιαίτερα σημαντικών στοιχείων που ανακοινώνονται στην Ευρωζώνη αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για το Νοέμβριο και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για τον ίδιο μήνα. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της ASM International ενισχύθηκε 2,9%, από τη στιγμή που ο ολλανδικός προμηθευτής ημιαγωγών ανακοίνωσε ότι αναμένει μικρή πτώση στις πωλήσεις τέταρτου τριμήνου στην Κίνα εξαιτίας των αμερικανικών περιορισμών στις εξαγωγές. 

Κέρδη 4,4% παρουσίασε και η HSBC Holdings αφότου ο πιστωτικός όμιλος συμφώνησε να πωλήσει τις καναδικές δραστηριότητές του στη Royal Bank of Canada στην τιμή των 10,04 δισ.δολαρίων σε μετρητά. 
  
   
moneyreview.gr 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News