Business & Finance Παρασκευή 2/12/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση στη συνεδρίαση – Με κέρδη η εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση στη συνεδρίαση – Με κέρδη η εβδομάδα

Σε πτώση επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση μετά από το ράλι των δύο προηγούμενων ημερών που βοήθησε το δείκτη STOXX 600 να καταγράψει άνοδο για έβδομη διαδοχική εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων για επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας από τα περιοριστικά μέτρα κατά του Covid-19 και των αυξανόμενων προσδοκιών για μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2% μετά το ράλι του 1,5% τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Ο δείκτης ενισχύθηκε 0,6% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ κατέγραψε το πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από τον Απρίλιο του 2021. 

Η ενέργεια και η τεχνολογία ήταν μεταξύ των κλάδων που άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον πανευρωπαϊκό δείκτη αντισταθμίζοντας τα κέρδη στο real estate και στο λιανεμπόριο. 

«Υπήρξαν κάποιες ρευστοποιήσεις κερδών μετά από τις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις που χαρακτηρίστηκαν από την επιστροφή της τάσης ανάληψης ρίσκου. Η αισιοδοξία ότι η Κίνα θα αποσύρει τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού συνέβαλαν στην άνοδο των μετοχών», αναφέρει η Βικτόρια Σκόλα της Interactive Investor. 

Oι άκρως ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές τεχνολογίας επηρεάστηκαν από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων στο τέλος της συνεδρίασης, στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας και αυξήθηκαν οι μισθοί παρά τις ανησυχίες για ύφεση.

«Η μεγάλη αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και των μισθών ενισχύει την τοποθέτηση της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι θα χρειαστεί πολύ ακόμη δουλειά για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός και αυτό ενόχλησε την αγορά. Ωστόσο, με τους φόβους για ύφεση να υποφώσκουν, οι συμμετέχοντες της αγοράς θα παραμείνουν επιφυλακτικοί για το πόσο ακόμη θα μπορούσε να διαρκέσει αυτή η ισχυρή επίδοση της οικονομίας», αναφέρει ο Τζέιμς Νάιτλι, οικονομολόγος της ING. 

Aξιοσημείωτη η άνοδος της μετοχής της Credit Suisse, η οποία ενισχύθηκε 9,3% μετά από 12 συναπτές συνεδριάσεις απωλειών που οδήγησαν τη μετοχή σε ναδίρ. Η ελβετική τράπεζα επιταχύνει τις προσπάθειές της για μείωση του κόστους, καθώς έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές για τα έσοδά της. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX όχι μόνο διέγραψε τις απώλειες αλλά κατάφερε να κλείσει και σε θετικό έδαφος, με μικρή άνοδο 0,3%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,17%, ενώ ο βρετανικός FTSE παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 7.556 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε μικρές απώλειες 0,25%, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που έχασε 0,3%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News