Business & Finance Πέμπτη 8/12/2022, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση – Πιέσεις από τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση – Πιέσεις από τράπεζες

Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση οι μετοχές στην Ευρώπη, υπό το βάρος της εξασθένησης των τραπεζών και των καταναλωτικών αγαθών εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για επικείμενη ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2% με τους επενδυτές να εκδηλώνουν ιδιαίτερη νευρικότητα εν όψει των αποφάσεων για την επιτοκιακή πολιτική από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ΕΚΤ και Φέντεραλ Ριζέρβ. 

«Βρισκόμαστε σε στάση αναμονής. Η επόμενη εβδομάδα είναι καίριας σημασίας για όλες τις αγορές και αυτό ακριβώς θα διαμορφώσει τον τόνο έως τα τέλη του έτους», αναφέρει ο Hugh Gimber, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management. 

O χρηματοοικονομικός κλάδος άσκησε έντονες πιέσεις στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600, με τις τράπεζες να καταγράφουν πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο όμιλος που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο αξιών του Λονδίνου «είδε» τη μετοχή του να υποχωρεί 6,4% καθώς η UBS υποβάθμισε την αξιολόγησή της και το στόχο για την τιμή μετοχής του. 

Σε πτώση και ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών, με την British American Tobacco να υποχωρεί 3,1% από τη στιγμή που η καπνοβιομηχανία αναμένει ότι το καθαρό κόστος χρηματοδότησης θα ξεπεράσει τα 1,6 δισ.στερλίνες στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής οικονομικής χρήσης, λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων και του ισχυρού δολαρίου. 

Ωστόσο, η χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19 στην Κίνα ευνόησε ιδιαίτερα κλάδους, όπως ενέργεια και εξόρυξη μετάλλων, που ενισχύθηκαν 0,2% και 1,2% αντίστοιχα. Επίσης, οι τεχνολογικές μετοχές βρήκαν στήριξη, μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών, στην ανάκαμψη του κλάδου ημιαγωγών.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε οριακή άνοδο 0,02%, με τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 0,20% της αξίας του, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,23%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,14%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε αμετάβλητος στις 8.225,20 μονάδες.

 

moneyreview.gr

 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News