Business & Finance Παρασκευή 16/12/2022, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ξεπέρασαν το 3% οι εβδομαδιαίες απώλειες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ξεπέρασαν το 3% οι εβδομαδιαίες απώλειες

Με πτώση έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, κλείνοντας την εβδομάδα σε «βαθύ κόκκινο» από τη στιγμή που οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες εμφανίστηκαν υπέρ του δέοντος επιθετικές την ώρα που τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,2%, σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, οδηγώντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 3,2%. Ο δείκτης κατέγραψε την χειρότερη ημερήσια πτώση από το Μάιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς η ΕΚΤ ακολούθησε τα χνάρια της Φέντεραλ Ριζέρβ σηματοδοτώντας ότι θα συνεχίσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ακόμη και σε βάρος της οικονομίας. 

Όλοι οι κλάδοι σημείωσαν πτώση, εκτός από τις τράπεζες, οι οποίες ενισχύθηκαν 0,7%, ενώ οι μετοχές τηλεπικοινωνίες σημείωσαν τις βαρύτερες απώλειες της τάξης του 2,4%. 

Η επιθετική στάση επέφερε καίριο πλήγμα στις μετοχές, που τις τελευταίες εβδομάδες επιδίδονταν σε ράλι με την προσδοκία ότι οι ενδείξεις αποθέρμανσης του πληθωρισμού θα άνοιγαν το δρόμο στις κεντρικές τράπεζες να τερματίσουν σύντομα τις επιθετικές επιτοκιακές τους αυξήσεις. 

«Πέρα από τις πληθωριστικές πιέσεις, διακυβεύεται η ανάπτυξη. Υπάρχει πλέον σαφής ένδειξη ότι ο κίνδυνος της ύφεσης είναι ο βασικός κίνδυνος για το επόμενο έτος. Εάν έχουμε μία σοβαρή ύφεση το επόμενο έτος, τότε τα εταιρικά κέρδη θα υποχωρήσουν και οι αποτιμήσεις πλέον θα ακολουθήσουν μία πολύ ανώμαλη πορεία», ανέφερε ο Γκουζέπε Σετε, πρόεδρος της πλατφόρμας Toggle. 

O δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,2%, συνεχίζοντας τις απώλειές του για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη διολίσθησε κατά 1,29%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,3%, αφού οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία σημείωσαν απρόσμενη πτώση το Νοέμβριο, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού έπληξε τα οικονομικά των νοικοκυριών. Στην Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,67% της αξίας του, ενώ στο Παρίσι οι απώλειες του CAC έφτασαν το 1,08%.

 

moneyreview.gr

 

    
 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News