Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση μετά τα αρχικά κέρδη – Απώλειες 2,5% για την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση μετά τα αρχικά κέρδη – Απώλειες 2,5% για την τεχνολογία

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αντέστρεψαν τα αρχικά κέρδη τους καθώς οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έδωσαν τη θέση τους στους φόβους για πιο επιθετική νομισματική πολιτική στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1% αφού είχε ενισχυθεί 0,5% στην αρχή της συνεδρίασης. 

Το θετικό κλίμα εξανεμίστηκε γρήγορα όταν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν πτώση μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σφιχτή αλλά και την ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ. 

«Ο υψηλός πληθωρισμός, η επικείμενη ύφεση και οι πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες εκθέτουν τα τρωτά του χρηματοοικονομικού συστήματος», αναφέρουν αναλυτές της Generali Insurance Asset Management. 

O δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,4% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο του αναμενομένου στο τρίτο τρίμηνο. Από τους υπόλοιπους δείκτες ο γερμανικός DAX έχασε 1,3% στις 13.914 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC έχασε 0,95%. Στις περιφερειακές οικονομίες ο ιταλικός MIB έχασε 1,24% ενώ ο IBEX έμεινε αμετάβλητος.

 

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές του κλάδου τεχνολογίας υποχώρησαν 2,5%. 

Οι εταιρείες ημιαγωγών, όπως ASML Holding και Infineon Technologies, σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη του 3% έκαστη, ακολουθώντας την καθοδική τάση των αμερικανικών ανταγωνιστών τους, όπως Micron Technology. 

Να σημειωθεί ότι ο STOXX 600 έχει υποχωρήσει 12,4% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, όμως εξακολουθεί να ξεπερνά σε επίδοση τον αμερικανικό δείκτη S&P 500, ο οποίος καταγράφει φέτος απώλειες 20,8% και οδεύει στην χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 0,4% αφού προς στιγμή άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. 

 

moneyreview.gr
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News