Business & Finance Παρασκευή 30/12/2022, 16:42
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Άδοξο τέλος σε μία χρονιά roller coaster

Wall Street: Άδοξο τέλος σε μία χρονιά roller coaster

Προς την πρώτη ετήσια πτώση της τελευταίας τριετίας δρομολογούνται και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς το 2022 στην αμερικανική αγορά επικράτησε διάχυτη ανησυχία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των επακόλουθων πληθωριστικών πιέσεων, της αιφνίδιας και επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και βέβαια εξαιτίας των ανησυχιών για ύφεση το ερχόμενο έτος.

Μάλιστα, με το τέλος της σημερινής και τελευταίας συνεδρίασης για φέτος, ο S&P 500 και ο Nasdaq αναμένεται και επίσημα να καταγράψουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε ετήσια βάση από την κρίση του 2008. Ενδεικτικά, από την αρχή του έτους, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά περίπου 19%, ενώ ο Nasdaq κατά 33%, αφότου οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο.

Αυτή τη στιγμή, η προσοχή των αμερικανικών αλλά και των διεθνών αγορών έχει στραφεί στις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη του 2023, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα των επιθετικών πολιτικών της Fed, η οποία φέτος προχώρησε στην ταχύτερη αύξηση επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980.

Το άνοιγμα της Wall Street σήμερα χαρακτηρίζει τη συνολική απογοήτευση της αγοράς. Ο Dow Jones λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης υποχωρεί κατά 118 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,36%. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά περίπου 0,55% και ο Nasdaq παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 0,88%.

Σημειώνεται πως χθες οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη, καθώς τα νέα στοιχεία για την ανεργία στη χώρα καταδεικνύουν ότι η πολιτική της Fed αποδίδει καρπούς στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, τα σημάδια ανθεκτικότητας της οικονομίας πυροδότησαν νέες ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πώς το 2022 έγινε η χειρότερη χρονιά από το 2018

Μπιλ Γκρος: Εάν συνεχιστούν οι επιτοκιακές αυξήσεις, θα έχουμε χάος στις αγορές

Πάουελ: Υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος μπροστά μας – Όλα είναι ρευστά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News