Business & Finance Πέμπτη 15/12/2022, 11:58
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Αντιστέκεται στις πιέσεις με ΔΕΗ σε πρώτο πλάνο και το βλέμμα στην ΕΚΤ

ΧΑ: Αντιστέκεται στις πιέσεις με ΔΕΗ σε πρώτο πλάνο και το βλέμμα στην ΕΚΤ

Κόντρα στις πιέσεις που ασκούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές τα χθεσινοβραδινά σχόλια του προέδρου της Fed, κινείται το χρηματιστήριο της Αθήνας, με την άνοδο της ΔΕΗ να συντηρεί τον Γενικό Δείκτη σε θετικό έδαφος, πάνω από τις 920 μονάδες. 

Λίγο μετά τις 11:30, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κερδίζει 0,24% στις 925 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 13,8 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Merit Χρηματιστηριακή, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 898 και 862 μονάδες, ενώ τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 950 και 991 μονάδες.

Σε αυτό το κρίσιμο διήμερο για τη νομισματική πολιτική στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη,  ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, είπε χθες το βράδυ πως οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενδεχομένως να έχει κορυφώσει, δεν αρκούν για να επιβραδυνθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων. 

«Θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερες αποδείξεις για να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ένα διατηρήσιμο πτωτικό μονοπάτι», είπε ο Powell, αφότου ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. 

Σήμερα, τα βλέμματα στρέφονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται επίσης να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο της για 2% έως το 2025 με τις νέες αυτές προβλέψεις να δείχνουν ότι η μάχη με τον πληθωρισμό θα διαρκέσει περισσότερο. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,19%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 0,81%, ο DAX στη Φρανκφούρτη 1,12% και ο CAC 40 στο Παρίσι 1,27%. 

Στην Αθήνα, η ΔΕΗ ενισχύεται κατά 2,35%, αφότου υπέγραψε σύμβαση αποκλειστικότητας για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. 

Στις τράπεζες, όπου έκλεισε η συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, αλλά εκκρεμεί ακόμα το ζήτημα των επιτοκίων και των προμηθειών, η Εθνική ενισχύεται κατά 0,27% και η Eurobank κατά 0,05%, ενώ η Alpha Bank υποχωρεί κατά 1,04% και η Πειραιώς κατά 1,25%. 

Άνοδο 1,63% σημειώνει ο ΟΤΕ, 0,15% ο ΟΠΑΠ και 1,04% η Motor Oil. 

Κατά 0,15% ενισχύεται η Mytilineos, έπειτα από τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον νέο εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Fed: Αύξησε τα επιτόκια 50 μ.β – Σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις

ΕΚΤ: Μικρότερη αύξηση επιτοκίων προεξοφλούν οι αναλυτές – Σήμα για συγκράτηση του πληθωρισμού

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News