Business & Finance Τρίτη 13/12/2022, 16:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι σε Wall Street μετά τον πληθωρισμό – Άνοδος σε Ευρώπη και Χ.Α.

Ράλι σε Wall Street μετά τον πληθωρισμό – Άνοδος σε Ευρώπη και Χ.Α.

Σε άνοδο βρίσκονται τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από την ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο που έδειξε οριακή μεταβολή σε σχέση με ένα μήνα πριν. Θετική είναι και η αντίδραση στη Wall Street αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 1,7% λίγο μετά από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων στις ΗΠΑ που ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Νωρίτερα, κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,7%. Υψηλότερη είναι η άνοδος στους κλαδικούς δείκτες του Λιανικού Εμπορίου και της Τεχνολογίας, αν και όλοι τομείς καταγράφουν θετικό πρόσημο. 

Στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο 0,96% στις 7.517 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη 2,08% στις 14.604 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται στις 6.793 μονάδες με άνοδο 2,1%. 

Άμεσα ανοδική ήταν η αντίδραση στις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στην αγορά της Νέας Υόρκης με τον Dow Jones να καταγράφει κέρδη 1,75%, ενώ ο S&P και ο Nasdaq ανεβαίνουν 2,75 και 3,75 αντίστοιχα.

Βελτιώνεται η επίδοση του ΧΑ 

Ρυθμούς ανέβασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών με το Γενικό Δείκτη λίγος πριν τις 16:30 να κινείται προς τις 920 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,76% και τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 42,3 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης καταγράφει άνοδο 0,73% στις 2.227 μονάδες και o Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης 0,62% στις 1.409 μονάδες. 

Στο ταμπλό κυριαρχεί η Μυτιληναίος με άνοδο 3,17% στα 19,5 ευρώ, μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Fairfax, ενώ ανοδικά κινούνται όλες οι τραπεζικές μετοχές. Στο αντίποδα πτώση καταγράφουν οι ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil. 

ΗΠΑ: Στο 7,1% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 

Οριακή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή των Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω μειώσεων στο κόστος της βενζίνης και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οδηγώντας στην μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, μπορούν σύμφωνα με το Reuters, να δώσουν κάλυψη στην Federal Reserve για τη μείωση των επιτοκιακών αυξήσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Τετάρτη. 

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο μετά από αύξηση 0,4% που είχε καταγράψει τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,3%. 

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,1%, καταγράφοντας την μικρότερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2021. Τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 7,7%, ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχε κορυφωθεί στο 9,1%. 

Τα στοιχεία ανακοινώνονται καθώς οι αξιωματούχοι της Fed πραγματοποιούν την τελευταία συνεδρίασή τους για τη χρονιά, κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις, μετά από ένα σερί τεσσάρων αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Οριακή η άνοδος των τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο

Mytilineos: Στο 4,68% αυξάνει τη θέση της η Fairfax – Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News