Business & Finance Τρίτη 15/11/2022, 11:08
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Γιατί έχουν πάρει εκ νέου την ανιούσα οι τιμές

Φυσικό αέριο: Γιατί έχουν πάρει εκ νέου την ανιούσα οι τιμές

Την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν και σήμερα Τρίτη οι τιμές του φυσικού αερίου μετά την άνοδο της τάξεως του 16% που κατέγραψαν χθες, εν μέσω ανησυχιών για την προμήθεια LNG από μια βασική μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ κι ενώ η θερμοκρασία στην Ευρώπη πέφτει. 

Τα συμβόλαια παράδοσης ενός μήνα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας (σημείο αναφορά για την Ευρώπη, σημείωσαν άνοδο 7,3% στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας φθάσει έως και το 9,9%. Ενίσχυση κατά 7,9% καταγράφουν και τα αντίστοιχα συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φυσικό αέριο: Γιατί έχουν πάρει εκ νέου την ανιούσα οι τιμές-1

Στις ΗΠΑ, η Freeport LNG ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα ακυρώσει τις αποστολές που έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο καθώς συνεχίζονται οι εργασίες για επισκευές, ενώ αναμένει να λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές πριν επαναφέρει σε λειτουργία τη μονάδα της, σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος.

Η παραγωγή της μονάδας αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των προμηθειών που κατευθύνονται εκτός ΗΠΑ και η επέκταση της αναστολής λειτουργίας της αναμένεται να εντείνει τη ζήτηση για προμήθειες του ορυκτού καυσίμου σε Ευρώπη και Ασία.

Προς το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αναμένεται να πέσουν κάτω από τον μέσο όρο, κάτι που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα χρησιμοποιήσουν τις μονάδες θέρμανσης ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση για φυσικό αέριο. Ο ψυχρός καιρός και τα προβλήματα στον εφοδιασμό υποδεικνύουν ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον πρώτο χειμώνα που καλείται να λειτουργήσει απουσία του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το προηγούμενο διάστημα οι τιμές ακολουθούσαν αντίθετη πορεία υποχωρώντας, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες και ο μεγάλος όγκος προμηθειών φυσικού αερίου είχαν σαν αποτέλεσμα τα αποθέματα των ευρωπαϊκών χωρών να είναι πλήρεις. Παρά τη μείωση των τιμών τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται περίπου τέσσερις φορές υψηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Μοζαμβίκη στέλνει το πρώτο της φορτίο LNG στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: H Κομισιόν δεσμεύτηκε να καταθέσει πρόταση για προσωρινό πλαφόν

Γερμανικός τύπος: Ένας αγωγός στη Μεσόγειο θα εξασφάλιζε την Ευρώπη

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News