Κόσμος Παρασκευή 4/11/2022, 14:36
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικός τύπος: Ένας αγωγός στη Μεσόγειο θα εξασφάλιζε την Ευρώπη

Γερμανικός τύπος: Ένας αγωγός στη Μεσόγειο θα εξασφάλιζε την Ευρώπη

Στην ελληνοϊταλική συνεργασία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed αναφέρεται δημοσίευμα της Rheinische Post και γράφει: «EastMed είναι το όνομα του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντικαταστήσει τις προμήθειες από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom. Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία μέσω Κύπρου, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Κύπρος θα τροφοδοτούσαν με αέριο, από τις περιοχές παραγωγής τους, το ευρωπαϊκό δίκτυο. Μελέτες αναφέρουν ότι τα υπάρχοντα κοιτάσματα φυσικού αερίου αλλά και αυτά που εικάζεται ότι υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο, ανέρχονται σε περίπου 8.500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό θα ήταν αρκετό για να τροφοδοτήσει ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για περίπου 20 χρόνια».

«Η διαχείριση του έργου ανήκει στην θυγατρική της ΔΕΠΑ «ΥΑΦΑ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία συμμετέχει ισομερώς η ιταλική Ediso… Ωστόσο, η Τουρκία θα μπορούσε να εμποδίσει το έργο. Ο αγωγός θα πρέπει να διασχίσει μια θαλάσσια περιοχή που η Άγκυρα διατείνεται ότι είναι δική της οικονομική ζώνη. Πίσω από τις αντιρρήσεις όμως κρύβεται το σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να κάνει τη χώρα του διάδρομο για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Το ταξίδι του Σολτς στο Πεκίνο

Στα σχόλια του γερμανικού Τύπου βέβαια και το ταξίδι του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Κίνα. Η Tagesspiegel σχολιάζει πως θα ήταν σημαντικός ένας προηγούμενος συνολικός ευρωπαϊκός σχεδιασμός: «Είναι στρατηγικό λάθος το γεγονός ότι ο Σολτς μεταβαίνει τώρα μόνος του στο Πεκίνο, αγνοώντας έτσι τη ρητή επιθυμία του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και της Κομισιόν να σχεδιάσουν πρώτα μαζί την πολιτική για την Κίνα και στη συνέχεια να διαπραγματευτούν από κοινού με την κυβέρνησή του Ζι. Με αυτόν τον τρόπο, ο Σολτς καλεί την Κίνα να εκμεταλλευθεί οικονομικές εξαρτήσεις και αναγκάζει όσους επικρίνουν αυτή την πολιτική και κυβερνήσεις στην Ευρώπη που έχουν αντίθετη άποψη να συναινέσουν».

Για το ίδιο θέμα η Leipziger Volkszeitung σχολιάζει μάλλον σκωπτικά αναφερόμενη στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα: «Ο Σολτς έχει δηλώσει γραπτώς ότι στη συνάντησή του με τον Ζι θέλει να αναφερθεί σε όλα τα ευαίσθητα ζητήματα: στις κινεζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην καταπίεση των Ουιγούρων στην επαρχία Ξινγιάνγκ, στις απειλές κατά τη Ταϊβάν και στις αμφιλεγόμενες κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη. Όταν ο Σολτς φύγει από το Πεκίνο, θα θέλαμε να μάθουμε τι του είπε ο Ζι, ακόμα και εάν η επίσκεψη είναι μια επίσκεψη που θα εξαντληθεί περισσότερο στις φωτογραφίες παρά στα λόγια».

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News