Green Economy Κυριακή 13/11/2022, 22:18
GREEN ECONOMY

Η Μοζαμβίκη στέλνει το πρώτο της φορτίο LNG στην Ευρώπη

Η Μοζαμβίκη στέλνει το πρώτο της φορτίο LNG στην Ευρώπη

Η Μοζαμβίκη στέλνει το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε μία σειρά εξαγωγών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης, καθώς η Ρωσία συμπιέζει τις προμήθειες.

Για τη Μοζαμβίκη -ένα από τα φτωχότερα έθνη του κόσμου- σηματοδοτεί το τέλος μιας δεκαετούς αναμονής για την αξιοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Αφρικής. Ο πρόεδρος Φιλίπε Νιούσι ανακοίνωσε την αναχώρηση του φορτίου την Κυριακή. 

Ο Βρετανός επενδυτής έφτασε τον περασμένο μήνα στα ύδατα στα ανοικτά της βόρειας Μοζαμβίκης, περίπου δύο εβδομάδες αφότου το πλωτό πλοίο Coral-Sul Floating LNG, το οποίο διαχειρίζεται η Eni SpA, άρχισε την παραγωγή. Το δεξαμενόπλοιο ανήκει στην BP Plc, η οποία έχει τα δικαιώματα αγοράς του συνόλου της παραγωγής της Coral-Sul.

«Η πρώτη αποστολή LNG από το έργο Coral South, και από τη Μοζαμβίκη, είναι ένα νέο και σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη στρατηγική της Eni για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως πηγή που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eni Claudio Descalzi.

Η πλατφόρμα παραγωγής έχει χωρητικότητα 3,4 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως -που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι. Το πρώτο φορτίο προορίζεται για την Ευρώπη, δήλωσε τον περασμένο μήνα η ρυθμιστική αρχή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μοζαμβίκης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε σε έκθεσή του ότι οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης προετοιμάζονται «για έναν χειμώνα πρωτοφανούς αβεβαιότητας όσον αφορά στην προσφοράς, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πλήρης διακοπή της ροής των αγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε. 

Αυτό έφερε τους πόρους της Μοζαμβίκης στο προσκήνιο, ακόμη και όταν τα μεγαλύτερα έργα της αντιμετωπίζουν πολυετείς καθυστερήσεις.

Οι φόβοι για ευρωπαϊκές ελλείψεις αυτό το χειμώνα έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στα γεμάτα αποθέματα, τις συνεχιζόμενες εισαγωγές και τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό, σύμφωνα με αναφορά που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο η Eurasia Group την Παρασκευή. Αλλά η προσοχή μετατοπίζεται τώρα στο επόμενο έτος, όταν ο ΙΕΑ προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη για την Ευρώπη.

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Μοζαμβίκης αναμενόταν προηγουμένως να μεταμορφώσουν την οικονομία της χώρας προσελκύοντας επενδύσεις ύψους 120 δισ. δολαρίων. Κάθε μία από τις χερσαίες εγκαταστάσεις παραγωγής άνω των 20 δισ. δολαρίων που σχεδίαζαν η TotalEnergies SE και η ExxonMobil Corp. αξίζει περισσότερο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Μοζαμβίκης, αλλά και οι δύο έχουν σταματήσει λόγω μιας εξέγερσης που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News