Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη εβδομάδα σε διάρκεια οκτώ μηνών – Κέρδη 3,7%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη εβδομάδα σε διάρκεια οκτώ μηνών – Κέρδη 3,7%

Την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση σε διάρκεια οκτώ μηνών γνώρισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές το τελευταίο πενθήμερο, χάρη στα στοιχήματα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κατεβάσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και στις ελπίδες ότι η Κίνα θα χαλαρώσει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε μεν τη συνεδρίαση με οριακή άνοδο 0,1%, σε υψηλό 11 εβδομάδων, όπως και στην χθεσινή, όμως σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη 3,7%. Αφορμή έδωσαν τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που δημιούργησαν προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μετριάσει τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις της στις επόμενες συνεδριάσεις. 

Τα κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση καθοδήγησαν οι κλάδοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εξόρυξης μετάλλων και λιανεμπόριο.

«Η αγορά περιμένει απλά σημάδια ότι η αρχική ερμηνεία των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ χθες Πέμπτη ήταν τα σωστά», ανέφερε ο Andrea Cicione, επικεφαλής έρευνας της TS Lombard.

Επίσης, η είδηση ότι η Κίνα θα χαλαρώσει τα περιοριστικά της μέτρα κατά της Covid ώθησε σε άνοδο από 2% έως 3% τους γίγαντες πολυτελών ειδών με μεγάλη έκθεση στην κινεζική αγορά Hermes International, Kering και LVMH. Η μετοχή της Richemont ενισχύθηκε επίσης 10,5% στα καλύτερα του αναμενομένου τριμηνιαία στοιχεία για τις πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους.     

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,56%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,58%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,78%, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% το τρίτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας ενδεχομένως μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης στη Βρετανία. 

Στην ευρπεριφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,25%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,43%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News