Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Έσβησαν» τα αρχικά κέρδη, περιμένοντας τη Fed

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Έσβησαν» τα αρχικά κέρδη, περιμένοντας τη Fed

Οι ευρωπαϊκές μετοχές «έσβησαν» τα αρχικά κέρδη τους κλείνοντας με πτώση, καθώς οι επενδυτές έγιναν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και συγκρατημένοι εν αναμονή της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία των επιτοκίων της σήμερα το βράδυ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3%, τερματίζοντας το τριήμερο ανοδικό σερί που τον έφερε κοντά σε υψηλό επτά εβδομάδων. 

Σε πτώση γύρισαν και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street αμέσως μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, καθώς δείχνουν ανθεκτικότητα από την αγορά εργασίας και απομακρύνουν τις ελπίδες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κατεβάσει ταχύτητα στις επιτοκιακές αυξήσεις της φοβούμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. 

Ο κλάδος ατομικών καταναλωτικών αγαθών, εξόρυξης μετάλλων και τεχνολογίας ήταν αυτοί που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με απώλειες από 1,3% έως 1,8%. 

Στον αντίποδα ο κλάδος υγείας, που ευνοήθηκε ιδιαίτερα από την άνοδο της μετοχής της Novo Nordisk κατά 7,4%, από τη στιγμή που αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τα κέρδη της τρέχουσας οικονομικής της χρήσης. 

Στην αλλαγή κλίματος συνετέλεσαν και τα άκρως αρνητικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη για το μήνα Οκτώβριο, που έδειξαν ότι η δραστηριότητα συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και ότι ο κλάδος βρίσκεται ήδη σε ύφεση. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές, αυτή της Maersk υποχώρησε περίπου 6% καθώς ο ναυτιλιακός κολοσσός προειδοποίησε για μείωση της ζήτησης για μεταφορές και logistics και υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση κοντέινερ στη διάρκεαι του τρέχοντος έτους. 

Aπό τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,58%, ο DAX στην Φρανκφούρτη 0,61%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι 0,81%. Από την ευρωπεριφέρεια, ο FTSEMIB στο Μιλάνο έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,03%, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη έκλεισε με πτώση 0,35%.

 

moneryeview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News