Business & Finance Τετάρτη 26/10/2022, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Από την πτώση σε άνοδο – Έκλεισαν σε υψηλό πέντε εβδομάδων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Από την πτώση σε άνοδο – Έκλεισαν σε υψηλό πέντε εβδομάδων

Σε άνοδο γύρισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις αρχικές τους απώλειες, αγγίζοντας υψηλό πέντε εβδομάδων, από τη στιγμή που η μικρότερη του ανανενομένου αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα του Καναδά μετριάσε ελαφρώς τις προσδοκίες για τις κινήσεις και των υπόλοιπων μεγάλων κεντρικών τραπεζών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,7%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου. 

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 1,1%, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,5% – και οι τρεις δείκτες άγγιξαν υψηλό έξι εβδομάδων.

«Με την κεντρική τράπεζα του Καναδά να αυξάνει τα επιτόκια λιγότερο του αναμενομένου, η προσοχή ξαφνικά επικεντρώνεται στην επιτοκιακή πολιτική φεύγοντας για λίγο από τα εταιρικά αποτελέσματα. Εάν η κεντρική τράπεζα του Καναδά δεν αυξάνει τα επιτόκια όσο αναμενόταν, ενδεχομένως να δώσει τον τόνο για ανάλογες κινήσεις και σε άλλες κεντρικές τράπεζες», αναφέρει ο Steve Sosnick, στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers.

Bεβαίως, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα αύριο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για μία ακόμη φορά προκειμένου να τιθασσεύει τον πληθωρισμό, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.  
  
Ο τεχνολογικός κλάδος της Ευρώπης έκλεισε ωστόσο με πτώση, παρασυρόμενος από τις πιέσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον απόηχο των εξασθενημένων αποτελεσμάτων από Microsoft και Alphabet. 

Σημαντικό προβάδισμα είχε ωστόσο η Deutsche Bank, με τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο 1,2%, σε αντίθεση με τις Barclays και Santander που υποχώρησαν καθώς προειδοποίησαν για τους αυξανόμενους κινδύνους, παρότι ανακοίνωσαν κέρδη καλύτερα των προσδοκιών. Ο δείκτης τραπεζών της Ευρώπης υποχώρησε 0,3%. 

«Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των τραπεζών, όπως UBS, Deutsche Bank και UniCredit λειτουργούν ως υπενθύμιση του τεράστιου οφέλους από τα αυξανόμενα επιτόκια», αναφέρει ο Joshua Mahony, αναλυτής της IG. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιες επιφυλάξεις, σημειώνει ο αναλυτής, εξαιτίας των επιπτώσεων των υψηλότερων επιτοκίων στην οικονομία. 

Με άνοδο 0,6% έκλεισε και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ της Βρετανίας μετέθεσε για τις 17 Νοεμβρίου το δημοσιονομικό πρόγραμμα. 
  
  
moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News