Business & Finance Πέμπτη 20/10/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πιέσεις από τις υψηλές ομολογιακές αποδόσεις για 2η διαδοχική συνεδρίαση

Wall Street: Πιέσεις από τις υψηλές ομολογιακές αποδόσεις για 2η διαδοχική συνεδρίαση

Mε πτώση έκλεισε τη συνεδρίαση η Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου και με τις μετοχές να δέχονται πιέσεις από τη νέα άνοδο των αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 90,22 μονάδες ή 0,3% κλείνοντας στις 30.333,59 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,61% στις 10.614,84 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,8% στις 3.665,78 μονάδες. Να σημειωθεί ότι ο Dow Jones κατέγραφε άνοδο 400 μονάδων στα υψηλά της συνεδρίασης, όμως οι μετοχές έχασαν έδαφος από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. 

Το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία έφθασε στο 4,23%, στο υψηλότερο επίπεδο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις ασκούν πιέσεις στις μετοχές το τελευταίο διάστημα καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ συνεχίζει τις προσπάθειές της να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού με συνεχείς επιτοκιακές αυξήσεις. 

«Αφού η επίσημη πολιτική είναι να προκληθεί πτώση στην αγορά μετοχών, ούτως ώστε οι καταναλωτές να είναι λιγότερο εύποροι, προκειμένου να αγοράζουν λιγότερα πράγματα και προκειμένου οι τιμές να σταματήσουν την ανοδική τους πορεία, τη στιγμή που δεν γίνεται τίποτε από πλευράς δημοσιονομικής πολιτικής, πιστεύουμε ότι η κατάλληλη στάση αυτή τη στιγμή είναι να είμαστε bearish απέναντι στις μετοχές και bullish απέναντι στον πληθωρισμό», αναφέρει ο David Einhorn της Greenlight Capital. 

Οι μετοχές υποχωρούν επί δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, όμως και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εξακολουθούν να καταγράφουν σε εβδομαδιαία βάση άνοδο άνω του 2%. 

Βεβαίως, υπήρξαν και κάποια ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα που περιόρισαν τις απώλειες στην αγορά, με τις μετοχές των AT&T και IBM να ενισχύονται 7,8% και 4,7% αντίστοιχα, από τη στιγμή που τα αποτελέσματά τους ήταν καλύτερα των προσδοκιών. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Tesla υποχώρησε περισσότερο από 6% από τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων του Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο στόχο της για τις πωλήσεις του 2022. Επίσης, ανακοίνωσε τριμηνιαία έσοδα κατώτερα των προσδοκιών. 

Οι αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο πολλοί στρατηγικοί αναλυτές εμφανίζονται σκεπτικοί ως προς το εάν η αγορά μπορεί να διατηρήσει τα κέρδη της σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παρότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου έχουν αποδειχθεί καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News