Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 20:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reutres: Γιατί όλοι θέλουν το δολάριο και ταυτόχρονα το μισούν

Reutres: Γιατί όλοι θέλουν το δολάριο και ταυτόχρονα το μισούν

Όλοι θέλουν το δολάριο αλλά και όλοι το μισούν. Η αστρονομική κούρσα ανόδου του βρέθηκε σε πρώτο πλάνο στις ετήσιες συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, πυροδοτώντας θύελλα διαμαρτυριών για εκροές κεφαλαίου, πτώση νομισμάτων και επιβράδυνση της οικονομίας. Οι λόγοι που έχουν φέρει το δολάριο σε αυτή την τρελή πορεία είναι ακριβώς οι ίδιοι οι λόγοι που ο κόσμος εξακολουθεί να το έχει ανάγκη. 

Δύο πράγματα έχουν ωθήσει το δολάριο στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών έναντι των υπολοίπων νομισμάτων. Ο ένας είναι ο φόβος: Πόλεμος, κορωνοϊός και αστάθεια έχουν ωθήσει τους επενδυτές στο ασφαλέστερο και πιο ρευστοποιήσιμο ενεργητικό του πλανήτη. Ο άλλος είναι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ο οποίος έτρεξε με ρυθμό 8,2% το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. 

Το σκηνικό αυτό καθιστά το ενεργητικό σε δολάριο σχετικά πιο ελκυστικό και ασκεί πιέσεις σε άλλες κεντρικές τράπεζες για να αυξήσουν και αυτές τα επιτόκιά τους.

Το ισχυρό δολάριο οδηγεί πολλές από τις υπόλοιπες χώρες στα όρια των αντοχών τους, με διαφορετικό βαθμό «πόνου» για την κάθε οικονομία. Χώρες των οποίων οι εξαγωγές δεν καλύπτουν τις εισαγωγές τους θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη διαφορά – συχνά σε δολάρια. Επίσης, οι κυβερνήσεις που έχουν ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους θα πρέπει να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους. Ορισμένες χώρες, όπως Κολομβία, Ινδία και Τουρκία, θα κλείσουν το 2022 σε επίπεδα πολύ χειρότερα από τα αντίστοιχα του 2013, όταν η απειλή και μόνο της Fed προκάλεσε το λεγόμενο taper tantrum, τη μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, με βάση εκτιμήσεις του ΔΝΤ. 

Είναι γεγονός ότι το δολάριο και τα αμερικανικά επιτόκια δεν αποτελούν τη μοναδική αιτία δυσαρέσκειας στις αναδυόμενες αγορές. Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα συνεχιζόμενα μέτρα κατά του Covid ασκού επίσης αρνητικό αντίκτυπο. Όμως, το ισχυρό δολάριο μπορούν να μετατρέψουν όλο αυτό το δράμα σε οικονομική κρίση. Περίπου τα δύο-τρίτα του ξένου δανεισμού των αναδυόμενων αγορών είναι σε δολάρια, σύμφωνα με το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ήμισυ των χωρών χαμηλού εισοδήματος έχει προβληματικό χρέος ή πλησιάζει στο επίπεδο αυτό. 
 
Την Fed δεν την απασχολεί ιδιαίτερα όλο αυτό, καθώς πρωταρχικός της στόχος είναι η μείωση του πληθωρισμού. Ούτε και η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να κάνει πολλά αυτή τη στιγμή για να βοηθήσει, ειδικά με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης των πολιτών να αποτελεί ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό παράγοντα εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ζήτησε από τους πιστωτές των αναδυόμενων αγορών να είναι πιο ευέλικτοι στην αναδιάρθρωση του χρέους τους όταν η κατάσταση τείνει να επιδεινωθεί. 

Άλλωστε για τους Αμερικανούς, το ισχυρό δολάριο αντανακλά σχετικά οικονομική ισχύ. Ο επικεφαλής της Bank of America, Μπράιαν Μοινιχαν ανέφερε ότι παρά τα αυξανόμενα επιτόκια, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες σε δολάρια θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις έως ότου το νόμισμα αποσυμφορηθεί. Το δολάριο εξακολουθεί να εκπροσωπεί ένα ποσοστό 59% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, αν και χαμηλότερα από 70% στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Το θέμα όμως είναι ότι το δολάριο αποτελεί ένα σταθερό μεσοπρόθεσμο μέσο για σταθερές επενδύσεις και εμπόριο που έχει τροφοδοτήσει με ανάπτυξη τις αναπτυσσόμενες. Από αυτή την πλευρά, τα προβλήματα του δολαρίου αποτελούν και τα καλύτερα χαρακτηριστικά του. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Οι αγορές θα πέσουν και άλλο – Θα πιάσουν «πάτο» το 2023

JP Morgan: Πώς το ισχυρό δολάριο μπορεί να προκαλέσει κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News