Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό κλείσιμο αλλά κάτω από τα υψηλά της ημέρας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό κλείσιμο αλλά κάτω από τα υψηλά της ημέρας

άνοδο έκλεισαν οι μετοχές στην Ευρώπη, κλείνοντας με θετικό τόνο την εβδομάδα, καθώς η στροφή 180 μοιρών της βρετανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην φορολογική πολιτική της καθησύχασε τους επενδυτές. Ωστόσο, παραμένει η αβεβαιότητα ως προς τη δημοσιονομική στάση της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε με άνοδο 0,6%, σταθεροποιώντας το ράλι της Πέμπτης, όμως έκλεισε χαμηλότερα από τα υψηλά της συνεδρίασης που άγγιξε αμέσως μετά την είδηση ότι η Λιζ Τρας άλλαξε ένα μέρος του δημοσιονομικού προγράμματος της κυβέρνησης. Η πρωθυπουργός απέπεμψε τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών της Κουάσι Κουαρτένγκ και είπε ότι η Βρετανία θα διατηρήσει τα σχέδιά της για αύξηση του εταιρικού φόρου.

 «Η εξέλιξη αυτή έδωσε μία ανάσα στην αγορά, όμως εξακολουθούν να επικρατούν ανησυχίες για την περαιτέρω πολιτική της Βρετανία. Ενδιαφέρον θα έχουν οι δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε η Daniela Hathorn, αναλύτρια της Capital.com. 

O δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,1%, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,67%, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,9%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,46%.

Ο δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 19,8% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, με τις αγορές ιδιαίτερα τεταμένες υπό τον φόβο των συνεχιζόμενων επιτοκιακών αυξήσεων και της απειλής της ύφεσης. Ωστόσο, τα σημερινά κέρδη βοήθησαν το δείκτη να περιορίσει μέρος των απωλειών που υπέστη τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σβήσει τις απώλειες στην εβδομάδα. 

Οι περισσότεροι κλάδοι του δείκτη κινήθηκαν ανοδικά, με πρωταγωνιστή το real estate και τις εταιρείες κοινής ωφελείας.  
     

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News