Business & Finance Τρίτη 11/10/2022, 14:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Πώς το ισχυρό δολάριο μπορεί να προκαλέσει κρίση

JP Morgan: Πώς  το ισχυρό δολάριο μπορεί να προκαλέσει κρίση

Το ισχυρό δολάριο θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη κρίση, προειδοποιεί ο  Bob Michele, επικεφαλής επενδύσεων της JP Morgan Asset Management.

Ο Michele τηρεί long θέσεις στο δολάριο και  τις υψηλότερες θέσεις σε μετρητά της τελευταίας δεκαετίας. Και παρότι μια νέα κρίση δεν αποτελεί το βασικό σενάριο των προβλέψεών του, εντούτοις προειδοποιεί πως πρόκειται για έναν κίνδυνο τον οποίο παρακολουθεί στενά.

Πώς θα μπορούσε να προκληθεί μία τέτοια κρίση; Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν δολαριακά assets γιατί προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, ασφάλεια και καλύτερες προοπτικές σε σχέση με τις περισσότερες αγορές. Για ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων αυτών έχουν ανοίξει θέσεις hedging στα τοπικά τους νομίσματα –ευρώ, γιεν κτλ- μέσω της αγοράς παραγώγων. Και για να το κάνουν αυτό, ανοίγουν θέσεις short στο δολάριο. Όταν τα συμβόλαια αυτά μετακυλίονται, οι επενδυτές πρέπει να πληρώσουν εάν το δολάριο ανεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να χρειαστεί να ρευστοποιήσουν άλλες επενδυτικές θέσεις τους, για να καλύψουν τις ζημιές από τα short στο δολάριο.

«Ανησυχώ ότι ένα πολύ ισχυρότερο δολάριο θα δημιουργήσει πολλές πιέσεις, ειδικά στο hedging των δολαριακών επενδύσεων έναντι των τοπικών νομισμάτων», είπε ο Michele στο Bloomberg. «Όταν οι κεντρικές τράπεζες πατάνε το φρένο, κάτι τινάζεται από το παρμπρίζ. Το κόστος της χρηματοδότησης έχει αυξηθεί πολύ και θα δημιουργήσει εντάσεις στο σύστημα».

Ο Michele της JP Morgan προέβλεψε εύστοχα πριν από έναν χρόνο ότι ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος από ό,τι πιστεύει η αγορά και ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πιο σύντομα. Στις αρχές του έτους, γύρισε στα μετρητά, αποφεύγοντας μεγάλο μέρος των αναταράξεων στις μετοχές και τα ομόλογα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Καμπανάκι Morgan Stanley: Κάθε φορά που το δολάριο είναι τόσο ισχυρό, καταλήγει σε κρίση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News