Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 17:10
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αναταράξεις μετά τα αποτελέσματα των τραπεζών

Wall Street: Αναταράξεις μετά τα αποτελέσματα των τραπεζών

Με τα αποτελέσματα τεσσάρων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών να ανακοινώνονται πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις στον απόηχο του χθεσινού ράλι.

Ο Dow Jones σημειώνει μικρή άνοδο 0,11%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,44%, και ο Nasdaq κινείται χαμηλότερα κατά 0,87%. 

Όπως προαναφέρθηκε, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης είδαν το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα αναφορικά με την πορεία των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο, με την πλειοψηφία των αποτελεσμάτων να είναι εντός των εκτιμήσεων. 

Καλύτερες από το προσδοκώμενο ήταν οι επιδόσεις της JP Morgan Chase το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα ιδίως λόγω των εσόδων από τόκους.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την αξία των περιουσιακών στοιχείων ανακοίνωσε κέρδη κατά 17% χαμηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι στα 9,74 δισ. δολάρια ή στα 3,12 δολάρια ανά μετοχή, καθώς αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια κατά 808 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα του τρίτου τριμήνου εκτινάχθηκαν κατά 10% στα 33,49 δισ. δολάρια χάρη στα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού από την Fed, η οποία ρίχνεται στην μάχη κατά του πληθωρισμού.

Κέρδη 1,47 δολάρια ανά μετοχή ανακοίνωσε η Morgan Stanley για το γ΄ τρίμηνο του 2022, όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 1,49 δολάρια. Τα έσοδα της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 12,99 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων για 13,3 δισ. δολάρια.   

Τα έσοδα της Morgan Stanley από την επενδυτική τραπεζική υποχώρησαν κατά 55% ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης που παρατηρείται στις επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων αλλά και στα IPOs. 

Κατά 25% μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Citigroup το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σε ένα τρίμηνο που τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική βυθίστηκαν εξαιτίας της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στις αγορές. Ωστόσο παρά τη δραστική μείωση των κερδών, τα αποτελέσματα της αμερικανικής τράπεζας ήταν εντός των εκτιμήσεων.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 3,5 δισ. δολάρια, ήτοι 1,63 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 4,6 δισ. δολαρίων ή 2,15 δολάρια ανά μετοχή το γ΄ τρίμηνο του 2021.

Με ώθηση από τα έσοδα της λιανικής τραπεζικής ολοκλήρωσε το γ΄ τρίμηνο του 2022 η Wells Fargo, τα οποία και στήριξαν τα συνολικά της έσοδα. 

Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν κατά 31% στα 3,53 δισ. δολάρια, ήτοι 1,30 δολάρια ανά μετοχή και έσοδα 19,51 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφώνονταν στο 1,30 δολάρια και τα έσοδα στα 18,75 δισ. δολάρια.

Την ερχόμενη Δευτέρα δημοσιεύει τα δικά της αποτελέσματα η Bank of America και μια ημέρα μετά η Goldman Sachs και ολοκληρώνεται έτσι ο κύκλος των ανακοινώσεων από τις Big 6 της Wall Street. 

Το δολάριο 

Ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο κι ενώ η στερλίνα κατακρημνίζεται εν μέσω της καταιγίδας στη Βρετανία μετά την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών από την πρωθυπουργός Λιζ Τρας. Έναντι της στερλίνας, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 1,43% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1171 και έναντι του ευρώ σημειώνει άνοδο 0,54% στο 0,9720. Παράλληλα ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου που το μετρά έναντι μιας ομάδας έξι βασικών νομισμάτων καταγράφει κέρδη περί του 0,60%, διαμορφούμενος στο 113,05.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το ανεξήγητο ράλι: Τι κρύβεται πίσω από το ξαφνικό ριμπάουντ των αγορών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News