Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νευρικότητα με συγκρατημένα ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις

Ομόλογα: Νευρικότητα με συγκρατημένα ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις

Συγκρατημένες κινήσεις παρουσίασε σήμερα η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, με μικρές ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη μετά το αρχικό ράλι των τιμών, στον απόηχο των νέων στοιχείων στις ΗΠΑ που επισκίασαν τους φόβους για ύφεση. 

Οι πωλήσιες λιανικής στις ΗΠ και το καταναλωτικό κλίμα ενδυναμώνουν το σενάριο της συνέχισης των δυναμικών επιτοκιακών αυξήσεων από τη Fed στην προσπάθειά της να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό. Η προοπτική αυτή άσκησε κάποιες πιέσεις στις αποδόσεις, οι οποίες αντέστρεψαν την χθεσινή τους αποκλιμάκωση. 

Αρχικά ωστόσο, έγινε μία προσπάθεια σταθεροποίησης, με τις αποδόσεις να κινούνται καθοδικά αφότου ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, είπε ότι η κεντρική τράπεζα προετοιμάζεται για μία πιθανή τεχνική ύφεση σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους κινήθηκε γύρω στο 2,3% αφού αρχικά είχε υποχωρήσει έως το 2,13%, ενώ η απόδοση του διετούς κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα στο 1,92%. Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 2,43%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.

«Η απόδοση των γερμανικών βρίσκεται κοντά σε σημείο κορύφωσης. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος για σημαντικές αυξήσεις καθώς περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα διακόψει τις επιτοκιακές αυξήσεις το επόμενο έτος εξαιτίας της σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Van Lanschot Kempen.

Κάποιες, αν και περιορισμένες, πιέσεις προήλθαν από τη Βρετανία, όπου οι τιμές των κρατικών ομολόγων παρουσίασαν έντονη νευρικότητα από τη στιγμή που η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών κάνοντας στροφή 180 μοιρών στη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική της. 

Από την περιφέρεια, συγκρατημένες κινήσεις παρουσίασε και η ελληνική αγορά, με την απόδοση στη 10ετία να διαμορφώνεται στο 4,87% με το spread στις 265 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία κινήθηκε στο 4,10%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 20 εκατ.ευρώ. 
  
 
moneyreview.gr
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News