Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 10:54
ΑΓΟΡΕΣ

Το ανεξήγητο ράλι: Τι κρύβεται πίσω από το ξαφνικό ριμπάουντ των αγορών

Το ανεξήγητο ράλι: Τι κρύβεται πίσω από το ξαφνικό ριμπάουντ των αγορών

Το εντυπωσιακό ριμπάουντ των αγορών, που ξεκίνησε χθες στη Wall Street αλλά συνεχίζεται σήμερα, έχει αφήσει τους επενδυτές και τους traders να ψάχνουν για τρόπους να εξηγήσουν πώς μία ακόμα άσχημη ένδειξη για τον πληθωρισμό πυροδότησε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι της χρονιάς.

Χθες, στη Wall Street, οι μετοχές άγγιξαν χαμηλό συνεδρίασης όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, που έδειξαν αύξηση στο 8,2% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, σκαρφάλωσε σε υψηλό 40 ετών, υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις διαχέονται ευρέως. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι η Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις της έως ότου υπάρξουν ενδείξεις υποχώρησης. Παρόλα αυτά, ο Dow Jones ενισχύθηκε 827,87 μονάδες ή 2,83% κλείνοντας στις 30.038,72 μονάδες, αφού απώλεσε περισσότερες από 500 μονάδες βάσης στην αρχή της συνεδρίασης. Ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 2,6% στις 3.669,91 μονάδες, τερματίζοντας ένα καθοδικό σερί έξι συνεδριάσεων. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,23% κλείνοντας στις 10.649,15 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι αγορές σημειώνουν κέρδη περίπου 1%, με τον DAX στη Φρανκφούρτη και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύονται κατά 0,91% και τον CAC 40 στο Παρίσι να κερδίζει 0,89%.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 1,5% στις 828 μονάδες. 

Οι ιαπωνικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο, στην πρώτη ανοδική συνεδρίαση έπειτα από πέντε πτωτικές.

Το Bloomberg επιχειρεί να δώσει μία εξήγηση για το ξαφνικό ράλι, που δεν δικαιολογείται, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, από τα στοιχεία: Πολύ ισχυρές θέσεις με καλά hedges, ένα σημείο καμπής για όσους παρακολουθούν τα διαγράμματα και μερικά εταιρικά αποτελέσματα που αποδείχθηκαν λιγότερο άσχημα από ό,τι αναμενόταν. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μαζικό short covering, που οδήγησε τον S&P 500 σε συνολική μεταβολή άνω του 5% από τα χαμηλά του.

Στις αγορές που πλέον βρίσκονται υπό την επιρροή αμφίρροπων ρευμάτων, το μότο έχει γίνει «να περιμένεις να αναπάντεχο», σημειώνει το Bloomberg.

«Είναι η φύση του ‘τέρατος’ αυτές τις μέρες, ώστε κάποιες φορές έχουμε αυτές τις μεγάλες ενδοσυνεδριακές μεταβολές. Μπορούμε όλοι να κάνουμε υποθέσεις για το τι κρύβεται από πίσω. Σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τη μηχανική των αγορών, το γεγονός ότι υπάρχει βραχυπρόθεσμο χρήμα στην αγορά, υπάρχει χρήμα το οποίο κινείται με βάση τους αλγόριθμους, τις quantitative στρατηγικές. Και σε οποιοδήποτε σημείο, μπορεί να υπάρξουν αφορμές για στροφή 180 μοιρών μέσα στη μέρα», λέει στο Bloomberg η Liz Ann Sonders, της Charles Schwab.

Καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς την κατεύθυνση της αγοράς, οι επαγγελματίες traders προσπαθούν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε τυχόν κινήσεις-έκπληξη. Έτσι, οι οργανισμοί είχαν αγοράσει puts σε μεμονωμένες μετοχές άνω των 10 δισ.  δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, ποσό που αποτελεί ρεκόρ.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα στοιχήματα απέδωσαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που έδειξαν τον δείκτη τιμών υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν.

Ενώ οι μετοχές υποχώρησαν, ο δείκτης Cboe Volatility Index, που μετρά τη μεταβλητότητα με βάση τα options του S&P 500, υποχώρησε, σε ένα πιθανό σημάδι profit-taking από τους traders που είχαν ανοίξει θέσεις hedging.

Καθώς αυτές οι θέσεις ρευστοποιήθηκαν, οι market makers έκλεισαν τα short που είχαν ανοίξει για να διατηρήσουν την ουδέτερη στάση τους στην αγορά.

«Είναι ένας συνδυασμός short covering/πώλησης put», λέει ο Danny Kirsch της Piper Sandler & Co.

Υπήρχαν όμως και bullish τεχνικές ενδείξεις, όπως η 50% υποχώρηση στο ράλι των 22 μηνών που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020. Όταν ο S&P 500 έσπασε το επίπεδο των 3.517 μονάδων, κάποιοι traders θεώρησαν πως πρόκειται για ένδειξη ότι το 9μηνο sell off έχει παρατραβήξει.

Ένα άλλο μαξιλάρι προήλθε από τον κινητό μέσο 200 εβδομάδων του S&P 500, ο οποίος βρίσκεται κοντά στις 3.600 μονάδες και έχει γίνει γραμμή μάχης ανάμεσα στους bulls και τους bears τις τελευταίες εβδομάδες. Το 2016 και το 2018, αυτή η μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης έδωσε τέλος στις μεγάλες πτώσεις του S&P 500.

Ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούλιο που ο S&P 500 διέγραψε μια μεγάλη ενδοσυνεδριακή πτώση πάνω από 2%, σε μία ακόμα ένδειξη του πόσο δυσκολεύονται οι traders να μαντέψουν την πορεία που θα ακολουθήσει η Fed και πώς αυτή θα επηρεάσει την οικονομία. Ο S&P 500 έχει σημειώσει στροφή 2% μέσα σε μια μέρα, προς τα κάτω ή προς τα πάνω, έξι φορές από τον Ιανουάριο, καθώς η φετινή χρονιά αποδεικνύεται η πιο ευμετάβλητη από την κρίση του 2008.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αγορές: Τη σκυτάλη του ράλι πήρε η Ασία – Η μεγαλύτερη άνοδος από τον Μάρτιο

Wall Street: Ξεπέρασε τον φόβο του πληθωρισμού – Με κέρδη άνω του 2% και οι τρεις δείκτες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News