Business & Finance Τετάρτη 12/10/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Έχασε τις δυνάμεις της – Ο S&P 500 στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020

Wall Street: Έχασε τις δυνάμεις της – Ο S&P 500 στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020

Παρά την προσπάθεια σταθεροποίησης, η Wall Street δεν τα κατάφερε να κλείσει τη συνεδρίαση με άνοδο, με τους επενδυτές να περιμένουν εναγωνίως τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που ανακοινώνονται αύριο στις ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο τα οποία θα δώσουν μία πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για την πορεία των επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 28,34 μονάδες ή 0,10% στις 29.110,85 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,33%, στις 3.577,03 μονάδες, παρότι είχε βρει νωρίτερα κάποιο στήριγμα στην ενέργεια, στις καταναλωτικές υπηρεσίες και στις μεταφορές, ενώ ο Nasdaq παρουσίασε οριακή πτώση 0,09% κλείνοντας στις 10.417,10 μονάδες.

Ειδικά για τον S&P 500, ο δείκτης κατέγραψε πτώση για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020, εν μέσω ανησυχιών για το μέγεθος και τη διάρκεια των επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Να σημειωθεί ότι για λίγο οι μετοχές ανέκαμψαν και οι ομολογιακές αποδόσεις υποχώρησαν μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed από την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου τα οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις έως ότου ο πληθωρισμός παρουσιάσει σημάδια αποθέρμανσης. 

Αυτό συνέβη επειδή υπήρξε ένα σχόλιο στα πρακτικά που δημιούργησε κάποια αισιοδοξία ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής εάν υπάρξει μεγαλύτερη αναστάστωση στις χρηματοοικονομικές αγορές. 

«Αρκετοί αξιωματούχοι επισήμαναν, ειδικά υπό το σημερινό πρίσμα της υψηλής αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία και στις χρημαοικονομικές αγορές, θα ήταν σημαντικό να αποτιμηθεί ο ρυθμός περαιτέρω σύσφιγξης της πολιτικής με στόχο τον μετριασμό του κινδύνου σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων στις οικονομικές προοπτικές», αναφέρεται στα πρακτικά. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι μετοχές ταλαντεύθηκαν μεταξύ κερδών και απωλειών όταν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση. Ο δείκτης αυξήθηκε 0,4% το Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση περισσότερο από τις εκτιμήσεις για 0,2%. 

Αναφορικά με τις τράπεζες, οι οποίες θα παρουσιάσουν πρώτα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου την Παρασκευή, αναλυτές εκτιμούν ότι παρότι μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει να βάλουν στην άκρη σημαντικά αποθέματα για να καλύψουν τυχόν επισφάλειες στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ίσως να δεχθούν κάποιες πιέσεις για να το κάνουν στο τέταρτο τρίμηνο. 

Αυτό όμως θα ασκούσε περαιτέρω πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, δεδομένου ότι τρεις από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ άγγιξαν χαμηλό 52 εβδομάδων αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι οι σημερινές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν αποτυπώνουν «μεγάλο πιστωτικό κίνδυνο».  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News