Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 09:29
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Τη σκυτάλη του ράλι πήρε η Ασία – Η μεγαλύτερη άνοδος από τον Μάρτιο

Αγορές: Τη σκυτάλη του ράλι πήρε η Ασία – Η μεγαλύτερη άνοδος από τον Μάρτιο

Τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο σημείωσαν οι ιαπωνικές μετοχές, στην πρώτη ανοδική συνεδρίαση έπειτα από πέντε πτωτικές, καθώς ακολούθησαν την ανάκαμψη των μετοχών στις ΗΠΑ, κόντρα στην πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Ο δείκτης Nikkei 225 εκτινάχθηκε 3,3%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τις 17 Μαρτίου. Ο Topix έκλεισε 2,4% υψηλότερα, καθώς το γιεν έπεσε στα χαμηλά 30 και πλέον ετών.

Οι μετοχές στη Wall Street ανέκαμψαν χθες, έπειτα από την ανακοίνωση ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 6,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982.

Ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε, «οι επενδυτές περίμεναν στην πραγματικότητα ακόμα υψηλότερα νούμερα», δήλωσε στο Bloomberg ο Shogo Maekawa, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management. «Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, κάτι που θα οδηγήσει στην επαναγορά των μετοχών που είναι υπερπουλημένες».

Wall Street: Ξεπέρασε τον φόβο του πληθωρισμού – Με κέρδη άνω του 2% και οι τρεις δείκτες

Σε μία απόλυτη ανατροπή σκηνικού, η Wall Street γύρισε χθες σε άνοδο μετά την αρχική της πτώση, η οποία εξελίχθηκε από εντυπωσιακή έως θεαματική, με τον Dow Jones να καταγράφει μία αύξηση 1.500 μονάδων βάσης από τα χαμηλά στα υψηλά.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 827,87 μονάδες ή 2,83% κλείνοντας στις 30.038,72 μονάδες, αφού απώλεσε περισσότερες από 500 μονάδες βάσης στην αρχή της συνεδρίασης. Ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 2,6% στις 3.669,91 μονάδες, τερματίζοντας ένα καθοδικό σερί έξι συνεδριάσεων. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,23% κλείνοντας στις 10.649,15 μονάδες.

Η έντονη μεταβλητότητα είχε οδηγήσει αρχικά τις μετοχές στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 στον απόηχο των υψηλότερων του αναμενομένου στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Εν συνεχεία, ο Dow ενισχύθηκε περισσότερο από 1.400 μονάδες καθώς οι συναλλασσόμενοι χώνεψαν τα στοιχεία για το δείκτη τιμών καταναλωτή Σεπτεμβρίου. Ο S&P 500 γνώρισε τις πιο ακραίες διακυμάνσεις από το Μάρτιο του 2020.

Τα κέρδη του κλάδου ενέργειας και τραπεζών ήταν αυτά που έδωσαν το έναυσμα για την αντίστροφη μέτρηση προς την ανάκαμψη. Η μετοχή της Chevron ενισχύθηκε περίπου 5% καθώς οι τιμές πετρελαίου ακολούθησαν και αυτές το δρόμο της ανάκαμψης, ενώ οι μετοχές των Goldman Sachs και JPMorgan ενισχύθηκαν 4,21% και 5,76% αντίστοιχα.

Ώθηση αντίστοιχα έδωσε και η αλλαγή πλεύσης των μεγάλων τεχνολογικών ονομάτων, όπως Apple και Microsoft, καθώς του κλάδου ημιαγωγών, με ονόματα όπως Nvidia και Qualcomm.

Οι επενδυτές ενδεχομένως να θεωρούν ότι τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν φθάσει ή πλησιάζουν στην κορύφωσή τους.

«Ενδεχομένως να είναι η τελευταία άνοδος του πληθωρισμού και να δούμε εν συνεχεία μία σταδιακά αποκλιμάκωση», αναφέρει η Liz Ann Sonders, στρατηγική αναλύτρια της Charles Schwab. Η ίδια ωστόσο υπογραμμίζει ότι η νευρικότητα στις τιμές μετοχών θα συνεχιστεί, καθώς οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, προκειμένου να διαπιστώσουν τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού στην εταιρική Αμερική.

Οι μετοχές άγγιξαν χαμηλό συνεδρίασης όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, που έδειξαν αύξηση στο 8,2% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, σκαρφάλωσε σε υψηλό 40 ετών, υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις διαχέονται ευρέως.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισός σημαίνει ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις της έως ότου υπάρξουν ενδείξεις υποχώρησης.

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της αγοράς σήμερα είναι μία αντανάκλαση των προσδοκιών για υποχώρηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον Jeff DeGraaf, πρόεδρο του τμήματος ερευνών της Renaissance Macro Research.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News