Business & Finance Δευτέρα 10/10/2022, 20:09
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τέταρτη ημέρα απωλειών – Με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τέταρτη ημέρα απωλειών – Με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Mε πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές παραμένουν λίαν επιφυλακτικοί εν αναμονή των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων εντός της εβδομάδας, εν μέσω της επιθετικής νομισματικής πολιτικής και κλιμακούμενης γεωπολιτικής έντασης που επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, παρότι πέρασε προς στιγμή σε θετικό έδαφος, έκλεισε με πτώση 0,4% διευρύνοντας τις απώλειές του για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επιδείνωσαν το κλίμα μετά τις πιο διευρυμένες αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, ως αντίποινα στην έκρηξη της γέφυρας της Κριμαίας. Μόνο τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, ο δείκτης STOXX 600 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3%, εν μέσω ανησυχιών για πιο επιθετική νομισματική πολιτική. 

Με τις αγορές να έχουν ήδη προεξοφλήσει μία επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ τον επόμενο μήνα, οι επενδυτές έχουν στρέψει τώρα την προσοχή τους στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων τραπεζών, προκειμένου να διαπιστώσουν τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πιέσεις των τιμών και στις προοπτικές της ανάπτυξης.

Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας, κυρίως εξαιτίας της κάμψης της βιομηχανικής δραστηριότητας. Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,5%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με οριακές απώλειες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε επίσης 0,45%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με μικρά κέρδη 0,05%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,3%. 

Από τους επιμέρους κλάδους, οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν 1,9%, καθοδηγώντας τις απώλειες στο δείκτη STOXX 600, με το real estate να ακολουθεί από κοντά. Οι απώλειες αυτές αντισταθμίστηκαν κατά κάποιο τρόπο από τα κέρδη του κλάδου χημικών και λιανεμπορίου. 

 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News