Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 21:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τέλος στο τριήμερο ράλι – Απώλειες 1% για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τέλος στο τριήμερο ράλι – Απώλειες 1% για τον STOXX 600

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, τερματίζοντας το τριήμερο ράλι, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να επανεξετάζουν τις προσδοκίες τους ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών, αφότου τις τελευταίες ημέρες ήλπιζαν ότι τα εξασθενημένα οικονομικά στατιστικά θα τις ανάγκαζαν να γίνουν λιγότερο επιθετικές.

Μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι άνω του 5% στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1%, καθώς η μεγάλη επιτοκιακή αύξηση της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας θύμισε στους επενδυτές ότι η επιθετική νομισματική πολιτική συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. 

«Σήμερα, οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι είναι υπερβολικα νωρίς για να κάνουν λόγο για αλλαγή πορείας», αναφέρει ο Azad Zangana, οικονομολόγος της Schroders. Tα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ δεν απομάκρυναν τις ανησυχίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αύξησαν τις προσλήψεις τους το Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ζήτηση για εργατικό δυναμικό παραμένει υψηλή. 

Οι επενδυτές περιμένουν τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο και τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μία πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. 

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι του STOXX 600 βρέθηκαν σήμερα στο «κόκκινο», καθοδηγούμενοι από τις μετοχές του real estate και το λιανεμπόριο. Οι μετοχές τηλεπικοινωνιών και τραπεζών υποχώρησαν 2,2% και 2,1% αντίστοιχα. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,5%, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,2% και ο γαλλικός CAC 40 εμφάνισε απώλειες 0,9%. 

Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στην ευρωπεριφέρεια, όπου τόσο σε Ιταλία όσο και στην Ισπανία οι δείκτες έκλεισαν με πτώση 1,5%.

 

moneyreview.gr  
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News