ΑΓΟΡΕΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάσταση του Bitcoin: Πότε θα δούμε το επόμενο ράλι;

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάσταση του Bitcoin: Πότε θα δούμε το επόμενο ράλι;

Νέο κύμα απαισιοδοξίας έσπειρε στην αγορά κρυπτονομισμάτων η επίθεση της Παρασκευής στην Binance, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Ωστόσο, η επίθεση, η οποία «διέγραψε» περίπου 570 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα BNB, είναι μόνο το τελευταίο από τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχθηκε η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων.

Ο λεγόμενος «κρυπτο-χειμώνας» είχε αρχίσει να φαίνεται από περίπου τα μέσα Ιουνίου, όταν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο άρχισαν να ρίχνονται στη μάχη του πληθωρισμού ανεβάζοντας τα επιτόκια δανεισμού, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν συνολικά οι αγορές. Ενδεικτικά, η αποτίμηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων ανέρχεται περί τα 945 δισ. δολάρια, ενώ το Bitcoin κινείται εδώ και μήνες μεταξύ 18.000 και 25.000 δολαρίων, τουλάχιστον 60% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι αυτή την περίοδο.

Πότε θα δούμε το επόμενο ράλι;

«Το ράλι (στα κρυπτονομίσματα) τελείωσε. Το επόμενο θα ξεκινήσει μετά το επόμενο halving του Bitcoin», δηλώνει χαρακτηριστικά στο MR ο Ξενοφών Κοντούρης, ειδικός σε θέματα blockchain και ιδρυτής της Athens Labs, αναφερόμενος στην επόμενη μείωση κατά το ήμισυ της έκδοσης των bitcoin, μία κίνηση που αποτελεί καταλύτη για την αξία του.

Ο ίδιος εκτιμά πως η αξία των κρυπτονομισμάτων θα διολισθήσει περαιτέρω, ενδεχομένως έως και κατά 30%. Οι προβλέψεις αυτές βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς παράγοντες της αγοράς, αφού η ομοβροντία των επιτοκιακών αυξήσεων στις κεντρικές τράπεζες και ιδίως η επιθετικότητα της Fed έχουν προκαλέσει κύμα φυγής των επενδυτών από «ριψοκίνδυνα» περιουσιακά στοιχεία.

Ο κ. Κοντούρης, όμως, τοποθετεί τον επόμενο κύκλο ανόδου μέχρι το 2025, όπου αναμένει το Bitcoin να φτάσει ξανά και ενδεχομένως να ξεπεράσει το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των περίπου 68.500 δολαρίων που άγγιξε τον Νοέμβριο του 2021. Προσθέτει μάλιστα πως μέχρι την έναρξη του επόμενου κύκλου θα υπάρχουν αρκετές καινοτόμες εφαρμογές για την αποκεντρωμένη οικονομία (DeFi), οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην αξία του Bitcoin.

Ο απολογισμός του Merge

Σχεδόν ένας μήνας έχει παρέλθει από την ολοκλήρωση της σαρωτικής αναβάθμισης λογισμικού – υπό το όνομα «Merge» – στην πλατφόρμα του Ethereum, της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων. Μεταξύ των πιο σημαντικών αποτελεσμάτων στο πλαίσιο της αναβάθμισης ήταν η τεράστια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σύστημα συναλλαγών.

Οι ελπίδες ορισμένων αναλυτών ότι το «Merge» θα αναβίωνε την αγορά σίγουρα διαψεύστηκαν, καθώς οι τιμές «φούσκωσαν» ελαφρώς ενόψει της αναβάθμισης και στη συνέχεια υποχώρησαν εκ νέου. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές οι αντιδράσεις εντός της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων και ιδίως της κοινότητας του Ethereum ήταν θετικές. «Πάντοτε υπάρχουν αντιφρονούντες, οι οποίοι έχουν τα δικά τους συμφέροντα», αλλά αυτή τη στιγμή η νέα εκδοχή του Ethereum είναι αποτελεσματική, λειτουργεί σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και η δημιουργία των token έχει υποχωρήσει δραματικά, δηλώνει ο κ. Κοντούρης στο MR και προσθέτει πως το πιο σημαντικό είναι ότι η κατανάλωση ενέργειας έχει υποχωρήσει κατά 99,95%.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε το «Merge»: Τα cryptos μπαίνουν σε νέα εποχή

Νέα επίθεση χάκερ στα cryptos: Κλάπηκαν 100 εκατ. δολάρια από το Binance

Crypto: Πάνω από 12.000 τα νομίσματα-ζόμπι

Nouriel Roubini: Μεγαλύτερη απάτη της ιστορίας τα κρυπτονομίσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News