Business & Finance Πέμπτη 15/09/2022, 11:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε το «Merge»: Τα cryptos μπαίνουν σε νέα εποχή

Ολοκληρώθηκε το «Merge»: Τα cryptos μπαίνουν σε νέα εποχή

Ολοκληρώθηκε το πολυαναμενόμενο «Merge», η αναβάθμιση λογισμικού στο Ethereum, την πιο δημοφιλή πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων, καθιστώντας το σύστημα – έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων – πολύ πιο αποδοτικό ενεργειακά.

Η αναβάθμιση φέρνει το Ether, το κρυπτονόμισμα – κλειδί της πλατφόρμας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε αποτίμηση κρυπτονόμισμα, σε μία νέα εποχή. Εισάγεται σε ένα πλαίσιο, όπου οι υπολογιστές πλέον δεν «καίνε ενέργεια» για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές, και μεταφέρεται από το «proof of work» στο «proof of stake».

Ειδικότερα, αντί να γίνεται mining όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τους υπολογιστές να σπεύδουν να λύσουν σύνθετους γρίφους προκειμένου να επαληθεύσουν τις συναλλαγές των κρυπτονομισμάτων, τώρα οι επενδυτές θα καταθέτουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ψηφιακών νομισμάτων σε ένα κοινό σημείο και θα μπαίνουν σε μια κλήρωση. Κάθε φορά που πραγματοποιείται συναλλαγή, ένας από τους συμμετέχοντες θα κληρώνεται προκειμένου να επαληθεύσει τη συναλλαγή και αποκτά τα κέρδη.

Τα αποτελέσματα της αναβάθμισης μπορεί να είναι τεράστια, αφού το Ethereum τώρα πρόκειται να καταναλώνει περίπου 99,9% λιγότερη ενέργεια. Σύμφωνα με μία εκτίμηση μάλιστα, η μεταβολή είναι σαν να σβήνει εντελώς το δίκτυο ηλεκτροδότησης ολόκληρης της Φινλανδίας.

Η αναβάθμιση αυτή συζητείται εδώ και οκτώ χρόνια, προκαλώντας έντονες διαφωνίες στους παράγοντες του κλάδου με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο και έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού και άλλους να τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο και καθιστά το σύστημα ευάλωτο σε επιθέσεις.

Ασυγκίνητοι οι επενδυτές

Σε κάθε περίπτωση, η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση δεν φαίνεται να επηρέασε ιδιαίτερα τους επενδυτές, αφού μέχρι στιγμής η αγορά των κρυπτονομισμάτων παρουσιάζει μεν κέρδη, αλλά σίγουρα όχι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap, η αποτίμηση της αγοράς ανέρχεται στα 997.54 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 0,22% το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Το Ether συγκεκριμένα καταγράφει κέρδη 2,17% και κινείται περίπου στα 1,636 δολάρια γύρω στις 11 ώρα Ελλάδας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Cryptos: Τι είναι το «Merge» – Αναβίωση ή καταδίκη της αγοράς;

Το crypto.com της έστειλε κατά λάθος 10,5 εκατ. δολάρια – Τι έκανε μετά

«Τα χρήματα είναι σαν το παγωτό»: Εκεί όπου τα cryptos είναι ασφαλέστερα από το εθνικό νόμισμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News