Business & Finance Τρίτη 8/02/2022, 14:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bored Apes: Οι πίθηκοι που έγιναν σύμβολο του στάτους και οι δισεκατομμυριούχοι δημιουργοί τους

Bored Apes: Οι πίθηκοι που έγιναν σύμβολο του στάτους και οι δισεκατομμυριούχοι δημιουργοί τους

Το νέο σύμβολο του στάτους της ψηφιακής εποχής δεν είναι πια ένα ακριβό ρολόι ή ένα πολυτελές αυτοκίνητο, αλλά ένας πίθηκος με βαριεστημένη όψη. Διασημότητες όπως ο Justin Bieber, η Paris Hilton, η Gwyneth Paltrow και ο Eminem έχουν δώσει μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες δολάρια για να αγοράσουν τον δικό τους Bored Ape.

Η συλλογή Bored Ape Yacht Club (BAYC), με τις 10.000 εικόνες πιθήκων με διαφορετικά ρούχα και αξεσουάρ που έχουν δημιουργηθεί μέσω αλγόριθμου, είναι η πιο επιτυχημένη στον κόσμο των NFTs, καθώς ο φθηνότερος από τους Bored  Apes κοστίζει αυτή τη στιγμή 74,69 ether ή 213.393 δολάρια και ο ακριβότερος έχει αλλάξει χέρια στα 3,4 εκατ. δολάρια.

Bored Apes: Οι πίθηκοι που έγιναν σύμβολο του στάτους και οι δισεκατομμυριούχοι δημιουργοί τους-1
φωτ.: boredapeyachtclub.com

Καθώς η συλλογή αποτιμάται γύρω στα 2,8 δισ.  δολάρια, η εταιρεία πίσω από την BAYC, η Yuga Labs, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρεία venture capital Andreessen Horowitz  για μία επένδυση που θα την αποτιμά στα 5 δισ. δολάρια.

Και αυτό γιατί η BAYC δεν βγάζει χρήματα μόνο από την αρχική πώληση του κάθε NFT, αλλά παίρνει και μία προμήθεια 2,5% από όποια μελλοντική μεταπώλησή του.

Ποιοι βρίσκονται, όμως, πίσω από αυτή την εταιρεία που πλέον αξίζει δισεκατομμύρια; Το BuzzFeed News αποκάλυψε τις πραγματικές ταυτότητες των δύο βασικών εκ των τεσσάρων δημιουργών των Bored Apes, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

To NFT (non-fungible token) είναι μία μοναδική ψηφιακή αναπαράσταση ενός έργου τέχνης, κάτι σαν ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας ή ιδιοκτησίας που έχει καταγραφεί στο blockchain.

Πρόκειται για τον 32χρονο Greg Solano (που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Gargamel) και τον 35χρονο Wylie Aronow (ή Gordon Goner όπως είναι γνωστός στον κόσμο των NFTs).

 

Και οι δύο τους ενδιαφέρονταν για το crypto και ήθελαν να δημιουργήσουν μία συλλογή NFT. Είχαν την ιδέα των πλούσιων πιθήκων που ζουν σε μια λέσχη σε έναν βάλτο. Προσέλαβαν έναν freelance γραφίστα να σχεδιάσει τους πιθήκους και συνεργάστηκαν με δύο προγραμματιστές, οι οποίοι υλοποίησαν τη συλλογή και πήραν τους τίτλους των συνιδρυτών. Οι ταυτότητες των δύο προγραμματιστών, που είναι γνωστοί με τα ψευδώνυμα Emperor Tomato Ketchup και No Sass, δεν έχουν αποκαλυφθεί.

 

Έπειτα από την αποκάλυψη των στοιχείων τους, οι δύο δημιουργοί των Bored Apes επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του BuzzFeed στους λογαριασμούς τους στο Twitter. Παρότι έκαναν σαφές ότι δεν επιθυμούσαν να αποκαλυφθούν, εντούτοις το επιχείρημα του BuzzFeed ήταν πως εφόσον διοικούν μια εταιρεία με αποτίμηση μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων, το κοινό πρέπει να ξέρει ποιοι είναι.

Το σίγουρο είναι ότι η επιτυχία των Bored Apes συνέβαλε ώστε να γίνουν τα NFTs mainstream και να αναγνωριστούν ακόμα και από επαγγελματίες της αγοράς της τέχνης ως το μέλλον της βιομηχανίας.

Το καλοκαίρι, 101 tokens του Bored Ape Yacht Club πουλήθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s αντί 24,4 εκατ. δολάρια και λίγο μετά, ο ανταγωνιστικός οίκος Christie’s πούλησε μία συλλογή με μοντέρνα έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και τέσσερις πίθηκοι, αντί 12 εκατ. δολαρίων. Στην αγορά OpenSea, που είναι κάτι σαν το eBay των NFTs, ένας πίθηκος έχει φτάσει στα 2,65 εκατ. δολάρια, ενώ ο ακριβότερος Bored Ape που έχει πουληθεί ποτέ ήταν ο υπ΄ αριθμόν 8.817, ο οποίος άλλαξε χέρια σε δημοπρασία των Sotheby’s στα 3,4 εκατ. δολάρια.

Κ. Σαμ.

Διαβάστε επίσης:

NFT: Επανάσταση ή η επόμενη φούσκα;

Ξεπέρασε τα 40 δισ. δολάρια η αγορά NFT το 2021

NFTs: Το επόμενο κεφάλαιο στα κρυπτονομίσματα

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News