The New York Times Δευτέρα 5/09/2022, 07:29
THE NEW YORK TIMES

Cryptos: Τι είναι το «Merge» – Αναβίωση ή καταδίκη της αγοράς;

Cryptos: Τι είναι το «Merge» – Αναβίωση ή καταδίκη της αγοράς;

Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων έχει βιώσει ένα τραγικό έτος. Μία κατάρρευση «διέγραψε» 1 τρισ. δολάρια από την αγορά, σβήνοντας τις αποταμιεύσεις χιλιάδων ατόμων. Αρκετές εταιρείες κήρυξαν πτώχευση. Τώρα, η βιομηχανία έχει εστιάσει σε μία ελπίδα αναβίωσης: μία πολυαναμενόμενη αναβάθμιση λογισμικού στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων, το Ethereum, που αποτελεί το τεχνολογικό θεμέλιο για χιλιάδες πρότζεκτ κρυπτονομισμάτων.

Η αναβάθμιση, γνωστή ως «the Merge», έπειτα από χρόνιες αναβολές έχει αναδειχθεί ως εξαιρετικά πολύτιμη. Εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου, το Merge θα συμβεί γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον οκτώ χρόνια αφότου συζητήθηκε για πρώτη φορά.

Η αλλαγη θα καταστήσει το Ethereum πιο αποδοτικό ενεργειακά, μετριάζοντας τις έντονες κριτικές ότι τα κρυπτονομίσματα προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή παρά οφέλη. Επίσης θα στρώσει το δρόμο για μελλοντικές αναβαθμίσεις προς μείωση του κόστους για πραγματοποίηση συναλλαγών στο Ether, το κρυπτονόμισμα-κλειδί της πλατφόρμας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε αποτίμηση ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο μετά το Bitcoin.

«Αυτή η μετάβαση ουσιαστικά χαράσσει το δρόμο για ένα μέλλον πολύ πιο επιδεκτικό ανάπτυξης, πολύ πιο αποδοτικό ενεργειακά και πολύ πιο εύχρηστο για τον μέσο άνθρωπο», δήλωσε ο Joseph Ayoub, αναλυτής στη Citi. «Στρώνει το δρόμο για (ευρεία) υιοθέτηση».

Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Ακόμη και για τις προδιαγραφές της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων, η διαδικασία είναι απίστευτα περίπλοκη. Επί μήνες, παράγοντες της αγοράς έχουν επιδοθεί σε έντονες συζητήσεις με εξειδικευμένους όρους σχετικά με τις εξελίξεις. Ένα πρόχειρο Merge θα ήταν επικίνδυνο για χιλιάδες εφαρμογές κρυπτονομισμάτων, οι οποίες λειτουργούν χρησιμοποιώντας το Ethereum και συνολικά διαχειρίζονται τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια σε λογαριασμούς χρηστών.

«Χειρίζεται το αεροσκάφος και αλλάζει τον κινητήρα κατά τη διάρκεια της πτήσης», δήλωσε ο Chandler Guo, βετεράνος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων και επικεφαλής της ομάδας που διαφωνεί με το Merge. «Είναι πολύ δύσκολο. Είναι πολύ επικίνδυνο».

Το Ethereum είναι ένα blockchain, ένα δημοσίως προσβάσιμο λογιστικό βιβλίο, όπου καταγράφονται οι συναλλαγές των ψηφιακών νομισμάτων. Οι συναλλαγές στο blockchain πραγματοποιούνται σε Ether.

Η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013 χάρη σε έναν έφηβο, τον Vitalik Buterin, ο οποίος πλέον θεωρείται ένας από τους γηραιότερους θεσμοθέτες της βιομηχανίας. Ήθελε να δημιουργήσει ένα σύστημα κρυπτονομισμάτων, το οποίο θα ήταν πιο ευέλικτο από το Bitcoin και θα πραγματοποιούσε με άμεσο τρόπο χρηματοοικονομικά συμβόλαια και άλλες σύνθετες συναλλαγές. Σήμερα, το χρησιμοποιούν χιλιάδες επιχειρήσεις και πρότζεκτ, ώστε να προσφέρουν δάνεια, χορηγήσεις και άλλες σύνθετες επενδυτικές επιλογές. Πολλά μη ανταλλάξιμα (nonfungible) tokens – τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία γνωστά ως NFT – είναι χτισμένα βάσει του Ethereum.

Ουσιαστικά, το Merge είναι μία αλλαγή στο σύστημα επαλήθευσης (verification) του Ethereum. Σε μία παραδοσιακή συναλλαγή όταν κάποιος στέλνει χρήματα, μία τράπεζα λειτουργεί ως μεσάζοντας, επαληθεύοντας ότι το ένα άτομο έχει επαρκή χρήματα για να πληρώσει κάποιον άλλο. Τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν χωρίς αυτόν τον μεσάζοντα, επαληθεύοντας τις συναλλαγές μέσω ενός αποκεντρωμένου δικτύου υπολογιστών. Όλοι μπορούν να μπουν στο δίκτυο, «τρέχοντας» ένα λογισμικό που επιλύει σύνθετους γρίφους, μία ενεργοβόρα διαδικασία επαλήθευσης συναλλαγών. Εν τέλει, οι υπολογιστές επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου: Όταν λύνεται ένας γρίφος, ο νικητής παίρνει νομίσματα στην μορφή που επαλήθευσε. Η διαδικασία είναι γνωστή ως εξόρυξη (mining) κρυπτονομισμάτων ή «proof of work». Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται κάθε χρόνο είναι αντίστοιχη με τους ετήσιους ρύπους ολόκληρων χωρών.

Στόχος του Merge είναι να μεταφέρει το Ethereum σε ένα εναλλακτικό πλαίσιο, το «proof of stake», όπου οι υπολογιστές δεν «καίνε ενέργεια» σπεύδοντας να επαληθεύσουν τις συναλλαγές. Αντιθέτως, οι επενδυτές καταθέτουν ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφιακών νομισμάτων σε ένα κοινό σημείο και μπαίνουν σε μία κλήρωση. Κάθε φορά που πραγματοποιείται συναλλαγή, ένας από τους συμμετέχοντες κληρώνεται προκειμένου να επαληθεύσει τη συναλλαγή και αποκτά τα κέρδη.

Πολλοί από τους πιο έντονους επικριτές του Merge είναι επιχειρήσεις που έχουν χτίσει ακριβά data centers, ώστε να εξορύσσουν Ether μέσω του συστήματος «proof of work».

Η μεταβολή αναμένεται να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση του Ethereum κατά τουλάχιστον 99%, το οποίο και δίνει ελπίδες πως η τεχνολογία θα γίνει πιο δημοφιλής. Ωστόσο, μία αλλαγή τέτοιου βεληνεκούς θα το καθιστούσε πιο ευάλωτο σε επιθέσεις ή άλλου είδους αναταραχές, όπως προειδοποιούν ορισμένοι.

Ο Christopher Calicott, επενδυτής σε κρυπτονομίσματα, δήλωσε «Κάθε φορά που γίνονται αλλαγές σε ένα σύνθετο σύστημα, θα υπάρχουν οπωσδήποτε και απροσδόκητες συνέπειες».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Η «σφαγή του γουρουνιού»: Το νέο κόλπο των απατεώνων και πώς να προστατευτείτε

Το crypto.com της έστειλε κατά λάθος 10,5 εκατ. δολάρια – Τι έκανε μετά

«Τα χρήματα είναι σαν το παγωτό»: Εκεί όπου τα cryptos είναι ασφαλέστερα από το εθνικό νόμισμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News