Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 14:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crypto: Πάνω από 12.000 τα νομίσματα-ζόμπι

Crypto: Πάνω από 12.000 τα νομίσματα-ζόμπι

Όταν μιλούν για το φετινό κραχ στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, πολλοί επικαλούνται τα 2 τρισ. δολάρια της κεφαλαιοποίησης που χάθηκαν. Υπάρχει όμως ένας άλλος αριθμός που αποτυπώνει την έκταση του bear market: 12.100. Αυτός είναι ο αριθμός των κρυπτονομισμάτων που σταμάτησαν να διαπραγματεύονται φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Nomics. Πρόκειται για κρυπτονομίσματα που τεχνικά δεν είναι  νεκρά, αλλά από την άλλη, δεν είναι και ακριβώς ζωντανά. Είναι, ουσιαστικά, κρυπτονομίσματα-ζόμπι.

Τα περισσότερα projects blockchain χτίζονται γύρω από ειδικά σχεδιασμένα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία συχνά λειτουργούν ως ανταμοιβή για τον χρήστη και αποζημιώνουν τους προγραμματιστές για τη δουλειά τους, δίνοντάς τους κίνητρο να συνεχίσουν να συμμετέχουν. Πέρυσι, όταν η αγορά βρισκόταν σε άνοδο, χιλιάδες startups του crypto εξέδωσαν νέα νομίσματα για να στηρίξουν τα projects τους, καθώς λόγω της ευφορίας στην αγορά, υπήρχε άφθονη ζήτηση.

Όμως φέτος, όλα άλλαξαν.  Η κατάρρευση του blockchain Terra, του hedge fund Three Arrows Capital και εταιρειών crypto όπως η Celsius Network, ενέτεινε το sell off.

Τα μεγαλύτερα νομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ether, υπέστησαν σημαντικές απώλειες, αλλά τελικά βρήκαν στήριξη. Όμως για πολλά νομίσματα που συνδέονταν με πιο ριψοκίνδυνα projects, η πτώση της αγοράς ήταν ένα τελειωτικό χτύπημα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Nomics, περισσότερα από 12.100 νομίσματα έχουν γίνει «ζόμπι» φέτος, καθώς δεν έχουν διαπραγματευτεί για τουλάχιστον ένα μήνα. Πρόκειται για αριθμό υπερδιπλάσιο σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί.

Το 2018, συνολικά 136 νομίσματα έγιναν ζόμπι, ενώ 766 νομίσματα κέρδισαν αυτόν τον χαρακτηρισμό το 2019.

Και βέβαια, σήμερα, υπάρχουν πολλά ακόμα νομίσματα που πραγματοποιούν ελάχιστες συναλλαγές ή εμφανίζουν τιμές που μετριούνται σε κλάσματα του σεντ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ο Jamie Dimon ξαναχτυπά τα cryptos: Είναι αποκεντρωμένα σχήματα Ponzi

Τι «βλέπει» ο CEO της Binance: Δύο χρόνια για να ανακτήσει τα 69.000 δολ. το Bitcoin

Και άλλη χρεοκοπία στο crypto: Στο Chapter 11 η Celsius

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News