Business & Finance Τρίτη 20/09/2022, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

«Γροθιά» στο Ether μετά το Merge: Μεγαλύτερες οι απώλειες σε σχέση με το Bitcoin

«Γροθιά» στο Ether μετά το Merge: Μεγαλύτερες οι απώλειες σε σχέση με το Bitcoin

Μεγαλύτερη «βουτιά» έκανε το Ether σε σχέση με το Bitcoin από τις 15 Σεπτεμβρίου, όποτε και ολοκληρώθηκε το λεγόμενο «Merge», δηλαδή η αναβάθμιση του λογισμικού Ethereum που στηρίζει το κρυπτονόμισμα.

Το Ethereum είναι μία τεχνολογία blockchain, η οποία επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές βάσει αυτού, ενώ το Ether είναι το κρυπτονόμισμα που στηρίζεται σε αυτή την τεχνολογία. Το αμφιλεγόμενο – από τους παράγοντες της αγοράς – «Merge» άλλαξε τον μηχανισμό πιστοποίησης των συναλλαγών μέσω Ethereum μεταφέροντάς τον από το σύστημα proof of work στο proof of stake. Ένα από τα θετικά της αναβάθμισης είναι ότι κατέστησε τις συναλλαγές στο Ethereum λιγότερο ενεργοβόρες και ήταν ένα πολυαναμενόμενο έργο για την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων.

Παρότι η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε επιτυχώς, το Ether υποχώρησε περισσότερο από το Bitcoin. Συγκεκριμένα από τις 15 Σεπτεμβρίου, μέχρι και σήμερα λίγο πριν το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, το Ether έχει υποχωρήσει κατά περίπου 15%, ενώ το Bitcoin κατά περίπου 3%. Πριν την αναβάθμιση, όμως, η αποτίμησή του είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα χαμηλά του έτους που άγγιξε τον Ιούνιο, όταν και ξεπερνούσε κατά πολύ τα κέρδη του Bitcoin.

Οι επενδυτές στρέφονται ξανά στο Bitcoin, καθώς υπάρχουν οι προσδοκίες ότι η αξία του θα ανέβει ξανά μετά από μερικούς μήνες, όπως δήλωσε στο CNBC ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης και διεθνών θεμάτων στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Luno.

Επίσης, οι επενδυτές φοβούνται ότι μετά την αλλαγή στο Ether, το κρυπτονόμισμα ενδέχεται να κατηγοριοποιηθεί ως χρεόγραφο, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό το μικροσκόπιο θεσμικών αρχών στις ΗΠΑ. Μάλιστα, την περασμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Gary Gensler, άφησε να εννοηθεί με ορισμένες αλλαγές στην αγορά κρυπτονομισμάτων, κάποια από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να υπεισέρχονται στον έλεγχο των αρχών. Βέβαια, ο ίδιος δεν κατονόμασε το Ether.

Αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Τα κρυπτονομίσματα βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, όπως και γενικά τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, ενόψει της προσδοκώμενης επιτοκιακής αύξησης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση της Fed ολοκληρώνεται αύριο και έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στα χρηματιστήρια και ιδίως στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, του οποίου τις διακυμάνσεις συνήθως ακολουθεί και η αγορά κρυπτονομισμάτων. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, έναν δείκτη τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed, ανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα από το προσδοκώμενο, οδηγώντας σε σαρωτικές απώλειες στην Wall Street τον Αύγουστο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε το «Merge»: Τα cryptos μπαίνουν σε νέα εποχή

Cryptos: Τι είναι το «Merge» – Αναβίωση ή καταδίκη της αγοράς;

Nassim Taleb: Τα χαμηλά επιτόκια κατέστρεψαν την οικονομία – Καρκίνος το bitcoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News