Business & Finance Πέμπτη 6/10/2022, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Poll του Reuters: Κυρίαρχο το δολάριο τουλάχιστον έως τα τέλη του β’ τριμήνου του 2023

Poll του Reuters: Κυρίαρχο το δολάριο τουλάχιστον έως τα τέλη του β’ τριμήνου του 2023

Η κυριαρχία του δολαρίου αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters, oι οποίοι θεωρούν ότι το νόμισμα εξακολουθεί ακόμη να απέχει από το σημείο καμπής.

Με άνοδο 16% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο δείκτης δολαρίου καταγράφει ήδη την καλύτερη ετήσια επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε δεκαετιών, με το νόμισμα να επιδεικνύει υψηλές αντοχές τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα.  
      
Το νόμισμα έχουν μέχρι στιγμής στηρίξει η σχετικά ανθεκτική αμερικανική οικονομία, οι επιτοκιακές αυξήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ οι οποίες κυμαίνονται μέχρι στιγμής φέτος στις 300 μονάδες βάσης, με περισσότερες να αναμένονται, αλλά και το καθεστώς του ίδιου του νομίσματος ως ασφαλούς ενεργητικού. 

Η πλειονότητα των 85% των αναλυτών, δηλ. 47 από τους 55 θεωρούν ότι η ισχύς του δολαρίου έναντι καλαθιού με τα κυριότερα νομίσματα του πλανήτη δεν έχει επιδείξει κανένα σημάδι εξασθένησης. Στο ερώτημα πότε μπορεί να γίνει αυτό αισθητό, οι 25 από τους 46 απάντησαν σε ένα διάστημα έξι μηνών, ενώ 17 τοποθετούν την προοπτική αυτή σε έναν ορίζοντα τριμήνου. Τέσσερις τοποθετούν την πιθανότητα αυτή σε διάστημα έτους και ένας μόνο μετά το έτος. 

«Είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να κάνουμε εικασίες για το πότε θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία του δολαρίου, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα βλέπουμε μόνο άνοδο», αναφέρει ο Simon Harvey της Monex Europe. 

«Δεν περιμένουμε αλλαγή της πορείας του δολαρίου τουλάχιστον έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου, οπότε και θα αρχίσουμε πιθανόν να βλέπουμε τα θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας να παίρνουν άλλη τροπή». 
 
Το poll αναφέρει επίσης ότι σχεδόν όλα τα βασικά νομίσματα του πλανήτη – τα οκτώ χωρών του G10 – τα οποία παρουσίασαν διψήφια πτώση φέτος, δεν πρόκειται να καλύψουν τις μέχρι τώρα απώλειές τους τους επόμενους 12 μήνες.

Το ευρώ, το οποίο υποχωρεί φέτος 12% έναντι του δολαρίου, διαπραγματεύεται σε επίπεδα χαμηλότερα της απόλυτης ισοτιμίας του από τον Αύγουστο και αναμένεται να παραμείνει σε αυτά για τουλάχιστον έξι ακόμη μήνες. 

Είναι η πρώτη φορά μετά από δύο περίπου δεκαετίες που οι αναλυτές σε poll του Reuters προβλέπεουν ότι το ευρώ θα διαπραγματεύεται κάτω από την απόλυτη ισοτιμία του έναντι του δολαρίου για μία περίοδο έξι μηνών. Προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί 4% και θα φθάσει το 1,03 έναντι του δολαρίου σε διάστημα ενός έτους.

Όσο για το γιέν, το οποίο άγγιξε χαμηλό 24 ετών στα 146 ανά δολάριο, αναμένεται να καλύψει μέρος των απωλειών του σε διάρκεια ενός έτους. 

Επίσης, η στερλίνα, σήμερα κοντά στο 1,12 έναντι του δολαρίου, προβλέπεται να υποχωρήσει ξανά στο 1,09 σε διάστημα ενός μηνός και να επανέλθει στο 1,10 σε ορίζοντα εξαμήνου. Σε ένα έτος, οι αναλυτές την βλέπουν να έχει ενισχυθεί 3,6% στο 1,16.  
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κάτω από 1 δολάριο το ευρώ και το 2023

Ο αγώνας των επιτοκίων: Η Fed πυροβολεί τα πόδια της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News