Business & Finance Τρίτη 27/09/2022, 23:08
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή άνοδο σημειώνει το δολάριο την Τρίτη σε μία ασταθή συνεδρίαση και με το βλέμμα στη Fed

Μικρή άνοδο σημειώνει το δολάριο την Τρίτη σε μία ασταθή συνεδρίαση και με το βλέμμα στη Fed

Το δολάριο παρουσίασε ανοδικές τάσεις, σε αντίθεση με το ευρώ, αλλά έχασε έδαφος έναντι της βρετανικής λίρας και του γεν Ιαπωνίας, καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες και τον αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη από τις προσπάθειές τους να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

Η στερλίνα, αφού νωρίτερα σκαρφάλωσε περισσότερο από 1% στα 1,0837 δολ., σημείωσε τελευταία άνοδο 0,3%. Είχε πέσει σε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα. Το ευρώ υποχώρησε 0,20% έναντι του δολαρίου στα 0,96 δολ. και το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του γιεν στα 144,86.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Neel Kashkari, δήλωσε σε συνέντευξη στο WSJ Live την Τρίτη ότι η Fed πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί μια πιο «σφιχτή» πολιτική έως ότου έχει ενδείξεις ότι ο αρχίζει να ελέγχεται ο πληθωρισμός, στη συνέχεια θα πρέπει να χαλαρώσει την πολιτική της και παρακολουθήσει τον αντίκτυπο στην οικονομία» για να δει αν έχει κάνει αρκετά.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Huw Pill είπε ότι η BoE είναι πιθανό να δώσει μια «σημαντική πολιτική απάντηση» στην ανακοίνωση της φορολογικής περικοπής της περασμένης εβδομάδας, αλλά θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο.

«Δεν υπήρξε καμία υποχώρηση από τις κεντρικές τράπεζες παρά τη διαταραχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς που είδαμε. Οι αγορές έψαχναν για κάποιο είδος διάσωσης που δεν έρχεται, από την BoE ή από τη Fed. Αυτό κάνει το δολάριο ακόμα πιο ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε ο Mazen Issa, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής FX στην TD Securities στη Νέα Υόρκη.

Και οι συναλλαγές της εβδομάδας περιλαμβάνουν «λίγο πρόσθετο θόρυβο», καθώς οι επενδυτές προετοιμάζουν επίσης τα χαρτοφυλάκια τους για το τέλος του τριμήνου, σύμφωνα με τον Issa.

Οι κινήσεις της Τρίτης ήταν ήπιες σε σύγκριση με τα σημαντικά πρόσφατα κέρδη του δολαρίου. Το ευρώ δεν βρισκόταν ακόμα πολύ πάνω από το χαμηλά 20ετίας μια μέρα νωρίτερα, και το γεν ήταν μια ανάσα από το χαμηλό του 24 ετών την περασμένη εβδομάδα προτού παρέμβουν οι ιαπωνικές αρχές για να ενισχύσουν το νόμισμα.

Επίσης, η στερλίνα δεν ήταν πολύ πάνω από το χαμηλό των 1,0327 δολαρίων της Δευτέρας σε μια βουτιά που ξεκίνησε την Παρασκευή όταν οι αγορές τρομοκρατήθηκαν από τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της Βρετανίας, ο οποίος θα βασιζόταν σε μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές για να τονώσει την ανάπτυξη.

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι δεν θα δίσταζε να αλλάξει τα επιτόκια και παρακολουθούσε τις αγορές «πολύ στενά», οδηγώντας ορισμένους να αναζητήσουν αύξηση επιτοκίων μεταξύ των συνεδριάσεων.

Το δολάριο Αυστραλίας σημείωσε τελευταία πτώση 0,5% στα 0,64 δολ. ΗΠΑ, ενώ το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε πτώση 0,0% στα 0,56 δολ.

Το Bitcoin, τέλος, σημείωσε πτώση 0,6% στα 19.118 δολ. μετά από προηγούμενη διαπραγμάτευση άνω των 20.000 δολ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News