Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 21:41
ΑΓΟΡΕΣ

Κάτω από 1 δολάριο το ευρώ και το 2023

Δυσοίωνες οι προβλέψεις οκτώ οίκων, λόγω πολέμου, ενεργειακής κρίσης, επιβράδυνσης Κίνας και αυξήσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ

Κάτω από 1 δολάριο το ευρώ και το 2023

Τον περασμένο Ιούλιο το ευρώ υποχώρησε κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2002 και από τότε οι όποιες προσπάθειες να επιστρέψει πάνω από αυτά τα επίπεδα έχουν πέσει στο κενό. Το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα έχει σημειώσει «βουτιά» άνω του 14% από τις αρχές του έτους και άνω του 18% το τελευταίο 12μηνο και κινείται στο 0,97-0,98, με την ανάκαμψή του να φαίνεται πολύ δύσκολη στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει δημιουργηθεί σε οικονομία και αγορές βαραίνει το ενιαίο νόμισμα και αναμένεται να το διατηρήσει υπό πίεση έναντι του ισχυρού δολαρίου: οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η ενεργειακή κρίση που οδηγεί την Ευρωζώνη σε ύφεση, η επιβράδυνση της Κίνας, οι κίνδυνοι για την ευρωπεριφέρεια λόγω της εκτόξευσης του κόστους δανεισμού και κυρίως το χάσμα που χωρίζει τα επιτόκια της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οκτώ επενδυτικοί οίκοι που μίλησαν στην «Κ» τοποθετούν την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου στο 0,96 έως και το 0,87 στα τέλη του 2022, ενώ εκτιμούν πως θα παραμείνει κάτω από το «1» στο βραχυπρόθεσμο διάστημα και μέχρι το α΄ με β΄ τρίμηνο του 2023.

Κάτω από 1 δολάριο το ευρώ και το 2023-1

«Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες μπορούσε κανείς να εξηγήσει την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, λόγω δύο κυρίως βασικών παραγόντων», σημειώνει στην «Κ» ο Θέμος Φιωτάκης, επικεφαλής έρευνας της αγοράς συναλλάγματος στην Barclays. Πρώτον, το σοκ στους όρους εμπορίου από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου ειδικότερα. Δεύτερον, την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας, καθώς η Κίνα είναι σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για ευρωπαϊκά προϊόντα. Περίπου το ήμισυ της πτώσης της ισοτιμίας φέτος μπορεί να αποδοθεί σε κάθε παράγοντα. Η άτακτη υποτίμηση του ευρώ τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, οφείλεται περισσότερο σε μια Federal Reserve που υπερβαίνει πλέον σε μεγάλο βαθμό τα ουδέτερα επιτόκια πολιτικής και έχει γίνει πολύ επιθετική στις πολιτικές της απαντήσεις, όπως σημειώνει ο αναλυτής. Μέχρι πρόσφατα, η ΕΚΤ εμφανιζόταν πιο επιθετική από τη Fed και αυτό περιόρισε την πτώση του ευρώ, αλλά αυτό τώρα αλλάζει σε μεγάλο βαθμό υπέρ του δολαρίου ΗΠΑ.

Κατά τον επικεφαλής επενδύσεων συναλλάγματος στην Ευρώπη της Bank of America, Αθανάσιο Βαμβακίδη, το ευρώ θα κινηθεί στο 0,95 έναντι του δολαρίου για το υπόλοιπο του έτους και τις αρχές του επόμενου. Αν και θα αρχίσει να ανατιμάται κάποια στιγμή το 2023, θα παραμείνει πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 1,20 τα επόμενα δύο χρόνια.

Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Κ», το ευρώ δέχεται «χτυπήματα» από πολλά μέτωπα: οι υψηλές τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν το ευρώ, τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται. Παράλληλα, η ανάπτυξη της Κίνας παραμένει ασθενής. Η ΕΚΤ, αν και επιτέλους αυξάνει τα επιτόκια με γρήγορους ρυθμούς, παραμένει αρκετά πίσω από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες του G10 και ιδιαίτερα τη Fed, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι υψηλότερος. Η περιφέρεια παραμένει ευάλωτη κατά τη διάρκεια της σύσφιγξης της ΕΚΤ, παρά την ύπαρξη του νέου εργαλείου ΤPI.

«Ανησυχούμε επίσης για τις σημαντικές διαφορές πληθωρισμού μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανισορροπίες», όπως επισημαίνει. «Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η αδυναμία του ευρώ αντανακλά και την ισχύ του δολαρίου», τονίζει ο κ. Βαμβακίδης. Οι διαφορές των επιτοκίων, οι όροι εμπορίου, το κλίμα κινδύνου και η ασθενής ανάπτυξη στην Κίνα εξηγούν πλήρως τη δύναμη του αμερικανικού νομίσματος μέχρι στιγμής.

Στο 0,96 εκτιμά ότι θα κινηθεί η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου στα τέλη του 2022 και έως τον Μάρτιο του 2023, ο Τόμας Φλούρι, επικεφαλής διεθνούς στρατηγικής νομισμάτων στην UBS. Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Κ», οι προοπτικές ύφεσης της Ευρώπης λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας σημαίνουν πως το νόμισμα θα παραμείνει υπό πίεση. Η περιοχή είναι εκτεθειμένη σε πιθανές ελλείψεις σε ενέργεια και τρόφιμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η ικανότητα της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια είναι περιορισμένη λόγω των κινδύνων κατακερματισμού, ενώ μία επιθετική Fed, όπως τονίζει, έχει προετοιμάσει τις αγορές για έναν παρατεταμένο κύκλο αύξησης των επιτοκίων. «Η πτώση του ευρώ αντανακλά τόσο την ευρεία δύναμη του δολαρίου στο βραχυπρόθεσμο διάστημα όσο και την αδυναμία του ίδιου του κοινού νομίσματος» όπως σημειώνει. Κατά τον κ. Φλούρι, το τέλος του κύκλου σύσφιγξης της Fed θα σηματοδοτήσει πιθανότατα και το χαμηλό για την ισοτιμία, ενώ εάν ξαφνικά η Fed γίνει πιο «ήπια» ή και εάν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τότε θα δοθούν λόγοι στο ευρώ να ανακάμψει.

Η Capital Economics, από την πλευρά της, εκτιμά πως το ευρώ θα υποχωρήσει στο 0,90 έναντι του δολαρίου έως τα μέσα του 2023 και θα ανακάμψει στη συνέχεια στο 0,95 έως τα τέλη του έτους και στο 1,05 στα τέλη του 2024. Όπως επισημαίνει στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου, Αντριου Κένινγχαμ, οι κύριοι λόγοι για την αδυναμία του ευρώ είναι: α) το ισχυρό δολάριο, εν μέρει λόγω της ζήτησης ασφαλούς καταφυγίου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αποστροφής ρίσκου, τη στιγμή που η Fed αύξησε τα επιτόκια νωρίτερα και περισσότερο από την ΕΚΤ και β) το σοκ των όρων εμπορίου στην Ευρώπη λόγω της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό θα κοστίσει στην Ευρώπη περίπου το 4% του ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν συγκρίσιμο σοκ επειδή παράγουν το δικό τους φυσικό αέριο.

πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News