Business & Finance Παρασκευή 30/09/2022, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες για γ’ διαδοχικό τρίμηνο – Το πιο μεγάλο καθοδικό σερί από το 1991

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες για γ’ διαδοχικό τρίμηνο – Το πιο μεγάλο καθοδικό σερί από το 1991

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, όμως στο τρίτο τρίμηνο γνώρισαν τις απότομες ρευστοποιήσεις εν μέσω των αυξανόμενων επιτοκίων και την επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος, με τη νέα αύξηση ρεκόρ του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη να κρατά σε επιφυλακή τους επενδυτές. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,3%, όμως προς στιγμή μετρίασε τα κέρδη του στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10% το Σεπτέμβριο, ισχυροποιώντας την άποψη των μεγάλων επιτοκιακών αυξήσεων από την ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις της. 

Όλοι οι κλάδοι του STOXX 600 έκλεισαν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, με την αναζήτηση ευκαιριών από τους επενδυτές αγοράζοντας στα χαμηλά να καθοδηγεί τα κέρδη, ειδικά στους τομείς που είχαν υποστεί και τις μεγαλύτερες απώλειες, όπως λιανεμπόριο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τράπεζες. 

«Πρόκειται για μικρή σταθεροποίηση, όμως είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε εάν έχουμε αγγίξει κατώτατο σημείο. Έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο, θα βλέπουμε αυτή την έντονη μεταβλητότητα στην αγορά», αναφέρει ο Μάικλ Μπέικερ της Oval Money.  

O STOXX 600 υποχώρησε 4,8% στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας πτώση για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, που σηματοδοτεί την πιο παρατεταμένη καθοδική πορεία από το 2011. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κατέγραψε το Σεπτέμβριο την χειρότερη επίδοση από τον Ιούνιο με πτώση 7%.

Εκτός από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ήρθαν και τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ να επιδεινώσουν τις ανησυχίες για την ταχύτητα και το μέγεθος των επιτοκιακών αυξήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν τον Αύγουστο μετά την πτώση του Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην Ολλανδία άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο πολλών δεκαετιών, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες μετά τα υψηλά νούμερα στη Γερμανία την Πέμπτη.   
 
Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε ελαφρώς προτού ανακάμψει και κλείσει τη συνεδρίαση με άνοδο 0,2%, ενώ ο δείκτης που απαρτίζεται από εταιρείες με προσανατολισμό στην εσωτερική αγορά ενισχύθηκε 2,3%, καθώς ανέκτησε έδαφος και η στερλίνα μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας στην αγορά κρατικών ομολόγων. 

Poll του Reuters σημειώνει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της στις αρχές Νοεμβρίου, παρά το πλήγμα που υπέστη πρόσφατα η στερλίνα. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,16% και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,51%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 1,45% και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,91%.

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News