Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 20:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με άνοδο 1% το Μιλάνο – Συγκρατημένες οι απώλειες στις υπόλοιπες αγορές

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με άνοδο 1% το Μιλάνο – Συγκρατημένες οι απώλειες στις υπόλοιπες αγορές

Την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών παρουσίασε η ιταλική, μετά τη νίκη της ακροδεξιάς με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι στις χθεσινές εκλογές. Τα υπόλοιπα χρηματιστήρια έκλεισαν πτωτικά εν μέσω της γενικότερης στροφής των επενδυτών από την τάση ανάληψης ρίσκου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4% κοντά στα χαμηλά του Δεκεμβρίου του 2020 μετά τις απότομες ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών για ύφεση ως αποτέλεσμα της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Συναλλασσόμενοι στοιχηματίζουν ότι μία έκτακτη επιτοκιακή αύξηση από την Τράπεζα της Αγγλίας «βρίσκεται στα σκαριά» από τη στιγμή που η στερλίνα βούλιαξε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. 

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στάσιμος, ενώ ο δείκτης μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,4%, κοντά σε χαμηλό δύο ετών. «Πρόκειται για μία επαναξιολόγηση των μακροοικονομικών κινδύνων. Τώρα που η αγορά προεξοφλεί περαιτέρω εξασθένηση της στερλίνας, προσπαθεί να βρει κατώτατο σημείο», αναφέρει ο Αντρεά Τσιτσιόνε της TS Lombard. O ίδιος προειδοποιεί για πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα τις επόμενες ημέρες, με τις αγορές να τεστάρου την αποφασιστικότητα τόσο των κεντρικών τραπεζών όσο και των κυβερνήσεων. 
 
Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης FTSE MIB της Ιταλίας έκλεισε με άνοδο 1%, με στήριγμα τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, μετά τη νίκη του κεντροδεξιού σχηματισμού με ξεκάθαρη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που ενδεχομένως, σύμφωνα με τις αγορές, να δίδει στην Ιταλία μία σπάνια ευκαιρία για πολιτική σταθερότητα μετά από χρόνια αναταράξεων και ευάλωτων κυβερνητικών συνασπισμών.

Σύμφωνα με τον οίκο DBRS, η ακροδεξιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά τα οικονομικά θεμελιώδη της Ιταλίας.  

Από τα υπόλοιπα χρηματιστηριακά ταμπλό, ο DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 0,5%, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία το Σεπτέμβριο. 

Να σημειωθεί ότι ο STOXX 600 έχει απωλέσει 6,4% της αξίας του αυτό το μήνα, οδεύοντας σε ζημίες για δεύτερο συναπτό μήνα, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση και κρίση του κόστους διαβίωσης. 

Τις απώλειες καθοδήγησαν οι τράπεζες και ο κλάδος υγείας.  
  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News