Business & Finance Πέμπτη 29/09/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στη «σκιά» του πληθωρισμού – Απώλειες 1,7% για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στη «σκιά» του πληθωρισμού – Απώλειες 1,7% για τον STOXX 600

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς το «ανάχωμα» της Τράπεζας της Αγγλίας που παρενέβη χθες με αγορές κρατικών ομολόγων για να σταθεροποιήσει τις αγορές αποδείχθηκε μάλλον προσωρινό. Την «χαριστική βολή» σήμερα έδωσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που εκτοξεύθηκε στο 10,9%. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,7% μετά το ανοδικό κλείσιμο της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα στην προοπτική μίας παγκόσμιας ύφεσης, με μεγάλους ομίλους λιανικής της Ευρώπης να προειδοποιούν για τον αντίκτυπο της κρίσης του κόστους διαβίωσης στις δραστηριότητές τους.

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι του STOXX 600 κινήθηκαν στο «κόκκινο», με το λιανεμπόριο να υποχωρεί 4,4%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ένδυσης στον κόσμο, η H&M κατέγραψε πτώση 6%, αφότου ανακοίνωσε μικρότερα του αναμενομένου κέρδη, ενώ η Next σημείωσε απώλειες άνω του 12%, αναθεωρώντας πτωτικά τις προβλέψεις για τα κέρδη και τις πωλήσεις της. 

Ο δείκτης STOXX 600 έχει υποχωρήσεις στις 11 από τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις, χάνοντας περισσότερο από το 10% της αξίας του στο διάστημα αυτό. 

Ο DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1,7%, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση το Σεπτέμβριο, στο 10,9% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 25 ετών, εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. Τα στοιχεία αυτά ισχυροποιούν την άποψη για επιτοκιακές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους.  
 
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 1,8%, ενώ οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης βούλιαξαν 3,1%. Σήμερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας υπεραμύνθηκε του σχεδίου της για φορολογικές μειώσεις, παρότι προκάλεσε χάος στις αγορές, με αποτέλεσμα οι ομολογιακές αποδόσεις να πάρουν ξανά την ανιούσα.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε τα μέγιστα, πολύ περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν το Σεπτέμβριο, με επιχειρήσεις και καταναλωτές να περιμένουν υψηλότερο πληθωρισμό και περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 2,40%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 “έχασε” 1,91%.   
  

moneyreview.gr 
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News