Business & Finance Τρίτη 20/09/2022, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό 11 εβδομάδων – Πτώση για έκτη διαδοχική συνεδρίαση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό 11 εβδομάδων – Πτώση για έκτη διαδοχική συνεδρίαση

Σε χαμηλό 11 εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα Τρίτη, διευρύνοντας τις απώλειές τους για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι προσδοκίες για μία ακόμη μεγάλη επιτοκιακή αύξηση στις ΗΠΑ κράτησε υπό έλεγχο το ριψοκίνδυνο ενεργητικό. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, ο οποίος ενισχύθηκε 1% στην αρχή της συνεδρίασης, έκλεισε τελικά με απώλειες 1,1%, με όλους σχεδόν τους κλάδους στο «κόκκινο». 

Οι μετοχές του real estate βούλιαξαν 4,1%, στον απόηχο της απρόσμενης κίνησης της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η αύξηση θα μπορούσε να επιτείνει ακόμη περισσότερο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ήδη η βαριά μοχλευμένη αγορά real estate, με τις μετοχές των Fastighet AB Balder, Wallenstam και Sagax να υποχωρούν από 6% έως 7%.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Στοκχόλμης υποχώρησε 2%, κοντά σε χαμηλό δύο ετών. 

Να σημειωθεί ότι ο STOXX 600 καταγράφει από τις αρχές του έτους έως σήμερα απώλειες 17%, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει τον πληθωρισμό σε μία ατέρμονα ανοδική πορεία στο μεταπανδημικό περιβάλλον. 

«Φωτεινή» εξαίρεση η μετοχή της Uniper και του μητρικού της ομίλου Fortum που ενισχύθηκε μεταξύ 3,8% και 9,5% αντίστοιχα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τετάρτη το σχέδιο εθνικοποίησης της Uniper. 

Στο μέτωπο της μακροοικονομίας, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Αύγουστο έδειξαν αύξηση ρεκόρ σε ετήσια και μηνιαία βάση. 

Από τα επιμέρους χρηματιστηριακά ταμπλό, ο DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1,03%, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 1,35%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,61%.

Στην ευρωπεριφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,66%, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη 1,5%.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News