Business & Finance Παρασκευή 16/09/2022, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου τριμήνου – Πτώση 2,9%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου τριμήνου – Πτώση 2,9%

Με πτώση 1,6% έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω προειδοποιήσεων για ύφεση και στοιχημάτων ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. 

Οι απώλειες οδήγησαν το δείκτη STOXX 600 στην χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση σε διάρκεια τριών μηνών, κλείνοντας το πενθήμερο με απώλειες 2,9%. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως σήμερα, ο STOXX 600 έχει υποχωρήσει 1,7%, οδεύοντας σε πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Στη σημερινή συνεδρίαση, ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχώρησε κατά 1,58%

Με εξαίρεση το real estate, όλοι οι κορυφαίοι κλάδοι έμειναν στο «κόκκινο», με βιομηχανία, υγεία και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. 

Οι εταιρείες διανομής και logistics βούλιαξαν από τη στιγμή που η FedEx απέσυρε τις οικονομικές προβλέψεις της, πυροδοτώντας ανησυχίες για πτώση της παγκόσμιας ζήτησης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε απώλειες από 4% έως 8% στις μετοχές των Deutsche Post, Kuehne & Nagel, DSV Panalpina και Royal Mail. 

H Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν συνεχώς τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Αντίστοιχα, το ΔΝΤ διαμήνυσε ότι αναμένει επιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX διολίσθησε κατά 1,66%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,31% και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,62%, στον απόηχο των στοχείων που έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία υποχώρησαν πολύ περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 1,14% και ο ισπανικός IBEX 35 ακολούθησε στο ίδιο κλίμα, με πτώση 1,25%.

 

moneyreview.gr
 
 
 
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News