Business & Finance Τετάρτη 14/09/2022, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δεύτερη ημέρα απωλειών παρά το ράλι του πετρελαίου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δεύτερη ημέρα απωλειών παρά το ράλι του πετρελαίου

Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο αντίκτυπος από τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρός, αυξάνοντας τις προσδοκίες για νέα μεγάλη επιτοκιακή αύξηση από την Φέντεραλ Ριζέρβ. Ωστόσο, το ράλι των μετοχών πετρελαίου συγκράτησε κάπως τις απώλειες. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,9%, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων, βιομηχανίας και καταναλωτικών αγαθών. 

Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενισχύοντας την άποψη ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε νέα επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης. 

«Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν να υποχωρούν καθώς οι αγορές προσπαθούν να αποτιμήσουν την προοπτική για τον πληθωρισμό και τις επιτοκιακές αυξήσεις», ανέφερε ο Chris Beauchamp, αναλυτής της IG. «Λαμβάνοντας υπόψη τους φόβους για παγκόσμια ύφεση και τις ανησυχίες για τις προοπτικές της Ευρώπης με την ενεργειακή κρίση, είναι επόμενο οι επενδυτές να αποφεύγουν να αγοράσουν στα χαμηλά», προσθέτει ο αναλυτής. 
  
Οι μετοχές ενέργειας ενισχύθηκαν 0,8%, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών πετρελαίου αφότου η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε αναμένει στροφή από το φυσικό αέριο προς το πετρέλαιο εξαιτίας των υψηλών τιμών. Σε ανάλογη άνοδο και ο κλάδος λιανεμπορίου με ώθηση από τη μετοχή της Inditex, η οποία ενισχύθηκε 3,8%, στον απόηχο των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου. 
  
Από τα επιμέρους χρηματιστήρια, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 1,22%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 0,37%. Με πτώση 1,47% έκλεισε και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο.

Με μικρές απώλειες της τάξης του 0,1% ολοκλήρωσε, επίσης, την ημέρα ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη, ενώ φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, ο οποίος ολοκλήρωσε την ημέρα με άνοδο 0,49%.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News