Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 19:35
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Η Ιταλία έδωσε τον ρυθμό – Σε νέα άνοδο οι αποδόσεις

Oμόλογα: Η Ιταλία έδωσε τον ρυθμό – Σε νέα άνοδο οι αποδόσεις

Η Ιταλία καθοδήγησε την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την είδηση ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ θα ξεκινήσουν συζητήσεις από τον επόμενο μήνα σχετικά με τη συρρίκνωση του όγκου κρατικών ομολόγων που διακρατεί αυτή τη στιγμή η κεντρική τράπεζα, ύψους 4 τρισ.ευρώ. 

Μία ημέρα μετά την αύξηση «τζάμπο» των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τέσσερις πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση για τη συρρίκνωση του τεράστιου ισολογισμού της ΕΚΤ θα αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου, με ορισμένους μάλιστα να ευελπιστούν ότι θα έχει ληφθεί απόφαση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, κάτι που θεωρείται ότι θα αποτελέσει το επόμενο βήμα στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Η μείωση αυτή θα σηματοδοτήσει ακόμη ένα βήμα στην προσπάθεια ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής. Όμως, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επηρεάσει τις αγορές, ειδικά στις πλέον υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ. 

«Τα γεράκια είχαν προκαταβάλει τις αγορές από το καλοκαίρι ότι η συζήτηση αυτή θα ξεκινούσε σύντομα. Το αποτέλεσμα θα είναι μία πολύ σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ, όμως φαίνεται ότι βλέπουν τη σημερινή αύξηση του πληθωρισμού ως μία ευκαιρία για να γίνει αυτό», σημειώνει ο ίδιος αναλυτής. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης, στο 4,01%, ξεπερνώντας για μία ακόμη φορά το συγκεκριμένο «ψυχολογικό φράγμα» που προκαλεί ανησυχία στις αγορές. Από δύο έως πέντε μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των ισπανικών, πορτογαλικών και ελληνικών 10ετών. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,25% με το spread στις 258 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,40%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εκτινάχθηκε στα 154 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 32 εκατ. έγιναν στη δεκαετία. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έφθασε προς στιγμή στο 1,71%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα, ενώ στη διετία, που είναι και το πλέον ευάλωτο στις επιτοκιακές αυξήσεις παρέμεινε και πάλι στο 1,42%, όπως και στη συνεδρίαση της Πέμπτης, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 11 ετών. 

«Φαίνεται ότι οι συζητήσεις για τη συρρίκωση του ισολογισμού της ΕΚΤ ξεκινούν ελαφρώς νωρίτερα, ακολουθώντας τα βήματα της Φέντεραλ Ριζέρβ και αυτό δεν το περίμεναν οι αγορές», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, αναλυτής της Allianz Global Investors. 
  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

FT: Πλησιάζει η ώρα για συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News