Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 19:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδικό γύρισμα made in ΗΠΑ – Μικρότερες οι πιέσεις στην περιφέρεια

Ομόλογα: Ανοδικό γύρισμα made in ΗΠΑ – Μικρότερες οι πιέσεις στην περιφέρεια

Ελαφρά ανοδικές τάσεις επικράτησαν προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, εν μέσω αρκετής νευρικότητας, με τους επενδυτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με ύψιστο βαθμό αβεβαιότητας ως προς την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ. 

Οι προβλέψεις ωστόσο για μαζική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης μετριάστηκαν καθώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης που ολοένα βαθαίνει, αναμένεται να οδηγήσει την οικονομία της σε ύφεση. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι αποδόσεις των γερμανικών είχαν αποκλιμακωθεί από έξι έως 20 μονάδες βάσης, όμως εν συνεχεία άλλαξαν ρότα, δεχόμενες πιέσεις από την ανοδική κίνηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία ενισχύθηκε 13 μονάδες βάσης στο 3,32%. Την αφορμή έδωσαν τα στοιχεία για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ που έδειξαν περαιτέρω βελτίωση τον Αύγουστο για δεύτερο διαδοχικό μήνα. 

Αμέσως μετά, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς γύρισε σε άνοδο, διαμορφούμενη μία «ανάσα» από το 1,60%. 

Παρά το γεγονός ότι οι αγορές χρήματος δίδουν ελαφρώς χαμηλότερη πιθανότητα για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αναλυτές της Nordea εκτιμούν ότι τον έλεγχο τον έχουν τα «γεράκια» και ότι τελικά θα υπερισχύσει η επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης. Οι αγορές προεξοφλούν επίσης μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, υπήρξε οριακή αποκλιμάκωση, η οποία δεν αλλάζει ουσιαστικά τη γενική εικόνα. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 4,20% με το spread στις 263 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε λίγο υψηλότερα στο 3,29%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε μόλις μία μονάδα βάσης, στο 3,93%. 

Επίσης, σε μία αρκετά δραστήρια ημέρα για τις εκδόσεις των κρατικών ομολόγων, η Γαλλία άρχισε την έκδοση νέου κοινοπρακτικού 20ετούς ομολόγων με τη ζήτηση να φθάνει τα 23 δισ.ευρώ. 

Αντίστοιχα, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών βλέπει σταθερή ζήτηση στην έκδοση του νέου πράσινου ομολόγου της. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News