Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων – Στο 4,14% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων – Στο 4,14% στην ελληνική 10ετία

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης εισήλθαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τους επενδυτές να προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, εάν η αύξηση των επιτοκίων θα είναι της τάξης των 50 ή των 75 μονάδων βάσης στην αυριανή συνεδρίαση. 

Παρότι οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μία πιθανότητα άνω του 90% για μία επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης στην αρχή της εβδομάδας, τώρα έχουν περιορίσει τα στοιχήματά τους, φέρνοντας πιο κοντά μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης. 

Η αναδίπλωση αυτή, έστω και μικρή, έδωσε την ευκαιρία στην αγορά να πάρει μία ανάσα, παρότι οι επενδυτές απέφυγαν τα μεγάλα ανοίγματα εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ. Η απόδοση του διετούς γερμανικού, που είναι περισσότερο ευαίσθητη στις επιτοκιακές αυξήσεις, αποκλιμακώθηκε ελαφρώς στο 1,09%, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το 0,96% στο οποίο διολίσθησε την Τρίτη. Κατά τρεις μονάδες βάσης περιορίστηκε και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, για να διαμορφωθεί στο 1,58%. 
  
Πολύ μικρή ανάσα πήραν και οι αποδόσεις των ελληνικών, στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 4,14% με το spread στις 263 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,23%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 44 εκατ.ευρώ. 

Στη γειτονική Ιταλία, όπου εκτός από το μέγεθος της επιτοκιακής αύξησης υποφώσκει και η αγωνία των εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε πολύ περισσότερο, κατά εννέα μονάδες βάσης, στο 3,88% με το spread να επιστρέφει στο επίπεδο των 230 μονάδων βάσης από τις 240 που έφθασε στην αρχή της εβδομάδας. 

Στην πρωτογενή αγορά, η Γερμανία άντλησε 1,258 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 15ετούς ομολόγου της. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News