Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 19:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στο 4% ξανά η απόδοση των ιταλικών 10ετών

Ομόλογα: Στο 4% ξανά η απόδοση των ιταλικών 10ετών

Σε άνοδο γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, παρά την αρχική προσπάθεια σταθεροποίησης, μετά την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει ξανά τον αγωγό της Nord Stream, κλείνοντας τις στρόφιγγες φυσικού αερίου της προς τη Ευρώπη εν όψει του χειμώνα. 

Οι τιμές φυσικού αερίου έκαναν νέο άλμα σήμερα Δευτέρα, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα, ακόμη μεγαλύτερη, επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ακόμη πιο ανησυχητική καθίσταται η κατάσταση και μετά τη βουτιά του ευρώ σε νέο χαμηλό 20ετίας, κάτω από το 0,99 έναντι του δολαρίου. 

Την άνοδο στις αποδόσεις του ευρώ καθοδήγησαν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, υπό τον φόβο ότι μία επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης θα επιταχύνει την είσοδο της Ευρωζώνης στην ύφεση, όπως μάλιστα υποδηλώνουν και τα νέα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Αυγούστου, καθώς ο σύνθετος δείκτης για μεταποίηση και υπηρεσία βούλιαξε σε χαμηλό 18 μηνών. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κινήθηκε στα όρια του 4% με άνοδο 10 μονάδων βάσης, επιστρέφοντας στο υψηλό δύο μηνών που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 68 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε κοντά στο 4,26% με το spread κοντά στις 270 μονάδες βάσης. 

Από κοντά και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς που ενισχύθηκε περίπου πέντε μονάδες βάσης, στο 1,56%.

Ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ, αναμένει περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων, μέσα στο σημερινό πληθωριστικό περιβάλλον. «Ακόμη και εάν η Γερμανία και η Ε.Ε. γενικότερα λάβει μέτρα για να απαλλύνει τον αντίκτυπο, εκτιμώ ότι οι αγορές θα το εκλάβουν όλο αυτό ως επιθετική κίνηση, καθώς σαφώς θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ», προσθέτει ο αναλυτής. 
 
Οι αγορές χρήματος δίδουν τώρα μία πιθανότητα 90% για μία επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης, συγκριτικά με το 80% που είχαν προβλέψει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. 

Αναφερόμενοι στο νέο πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 65 δισ.ευρώ της Γερμανίας, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των ομολογιακών εκδόσεων για την χρηματοδότησή του. Η Γαλλία πάντως έδωσε εντολή σε τράπεζες για την έκδοση νέου 20ετούς. 
    
 
moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News